Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Орязват права на безработни, увеличават парите за болнични

Аида Паникян

9. Ноември 2017 , брой: 220   462   0Времето, в което работник трябва да се е осигурявал, за да има право на обезщетение за безработица, се увеличава и става 12 от последните 18 месеца. Това предвижда бюджетът на ДОО за догодина. В момента осигурителният период е 9 от последните 15 месеца.
Или умишлено подценявате приходната част, или некадърно планирате. С тези думи се обърна към управляващите депутатът от БСП Георги Гьоков при обсъждането на бюджета на ДОО за 2018 г. Въпреки че всяка година има 5-6% преизпълнение на приходната част на бюджета, и в този за догодина няма сериозни мерки за увеличаването им. Гьоков отбеляза, че бюджетът не се различава от бюджетите на ДОО през последните 7 години. Увеличението на дневното обезщетение за безработица от 7,20 на 9 лв. е около 190 лв. месечно, което представлява 37,3% от минималната заплата за догодина, и е далеч под прага на бедност. От левицата предлагат обезщетението да е 14,60 лв. дневно. Гьоков бе категоричен, че бюджетът на ДОО не допринася за намаляване на бедността и задълбочаващите се неравенства.
С 1,33 лв. е увеличението на дневното обезщетение за отглеждане на дете от 1-2 години.
Отменя се възможността за болнични след прекратяване на трудово възнаграждение в рамките до 30 дни след него.
Вместо да бъдат предложени мерки за справяне с проблема с болничните, в бюджета на ДОО парите по това перо се увеличават, коментира Хасан Адемов от ДПС. Той си послужи с определението на Валери Симеонов, който преди дни нарече държавния проектобюджет "сочна пица калцоне" като нарече бюджета на ДОО "постна пица кЪлцоне", а Надя Клисурска от БСП го нарече "не пица, а къшейче сух хляб".
Без да се очаква бум на раждаемостта, увеличават се парите във фонд "Общо заболяване и майчинство" със 100 млн. лв.
Увеличаването на осигурителния праг на земеделските стопани от 300 на 480 лв. на практика е драстично изземане на доход и тласка малките производители към сивия сектор, прогнозира Светла Бъчварова от БСП. Тази мярка ще засегне 112 000 семейни ферми. Между първо и второ четене БСП ще предложи алтернатива.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"