Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

БСП предлага повече пари за детско здраве

Управляващите приеха бюджета на касата без здравен министър и без становище на вносител

Аида Паникян

9. Ноември 2017 , брой: 220   384   0Да се увеличат парите за детско здраве, заложени в бюджета на НЗОК за 2018 г., предложиха вчера от левицата при обсъждането на първо четене на бюджета на НЗОК за 2018 г. "Средствата за болнична помощ да бъдат увеличени с 30,55 млн. лв. за сметка на увеличената приходна част. С част от тях да бъде увеличена клиничната пътека за раждане със 100 лв., която в момента е 530 лв., предлага левицата. С 15% да бъдат увеличени педиатричните клинични пътеки", заяви позицията на партията си доц. Георги Йорданов. Той предложи с 15 млн. лв. да бъдат увеличени и парите за дентална помощ, за да може от 1 септември хората над 65 г. да получават безплатни протези. Депутатът бе категоричен, че този бюджет, в който само се прехвърлят числа от един в друг параграф, не търси реформи в здравеопазването. Този бюджет не може да бъде подкрепен поради липса на каквито и да било политики, категоричен бе и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.
Иван Ибришимов от левицата разкритикува предложения от МС бюджет на НЗОК, като припомни, че касата дължи над 230 млн. лв. на чужди каси за лечение на българи в чужбина и над 70 млн. лв. на болниците за надлимитна дейност.
Като бюджет на финансовата деструкция и безизходица го определи д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя бе категорична, че с този бюджет ще продължат да фалират болници, медиците ще продължат да са демотивирани, а пациентите - късно диагностицирани. Тя призова управляващите да имат смелостта най-сетне да обяснят на обществото какво са имали предвид, като са записали в предизборната си програма "поетапна демонополизация на НЗОК." Няма политики, няма кой да ги защитава, а дебатът тече толкова вяло, обобщи ситуацията депутатът от ДПС Хасан Адемов.
Бюджетът на НЗОК бе представен пред депутатите без становище на вносител. "Поне Валери Симеонов да дойде, откога директори на дирекции представляват управлението на България", попита от трибуната Филип Попов от БСП.
Калин Поповски от ОП опита да похвали бюджета. Депутатката от ГЕРБ и председателка на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че проблемите в здравеопазването наистина са се натрупали с годините и е необходимо време, за да бъдат решени. Тя призова депутатите да подкрепят бюджета, тъй като по думите й щял да даде някаква стабилност на здравната система за догодина. Тя предложи текстът, според който касата догодина няма да сключва договори с болниците за нови дейности, да бъде обвързан с приемането на Национална здравна карта.
Със 125 гласа бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене. Против гласуваха депутатите от БСП и ДПС.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"