26 Април 2024петък10:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Денят на народните будители бе отбелязан в Европейския парламент по инициатива на Петър Курумбашев

Събитието бе уважено от председателя на ЕП, българския еврокомисар и посланика ни в Белгия

автор:Дума

visibility 1125

По инициатива на евродепутата Петър Курумбашев Денят на народните будители бе отбелязан във вторник вечер в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Събитието, озаглавено “Европейското културно многообразие – българският принос”, бе открито от председателя на Европейския парламент – Антонио Таяни, българския еврокомисар Мария Габриел и посланика на България в Белгия Н. Пр. Мая Добрева. “Какъв по-хубав повод да се замислим за България и за нашите сънародници в чужбина от празник като 1 ноември? Много се радвам, че именно за отбелязването на Деня на народните будители сред нас е един истински приятел на България, какъвто е г-н Таяни. Когато на 1 март отидох да му подаря мартеница, той вече имаше три на ревера си”, каза Петър Курумбашев. “1 ноември е дата, която ни дава възможност да си припомним откъде идваме, защото иначе няма как да сме наясно накъде точно отиваме”. “Българските будители не са просто лица от остарели портрети. Те са живи и днес. Те не са само български герои. Те са европейски герои. Гордея се с това, че един от вашите сънародници – Пенчо Славейков, номиниран за Нобелова награда за литература през 1912 г., е прекарал последните дни от живота си в Италия, в малко градче до езерото Комо”, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Българският еврокомисар Мария Габриел заяви: “Знанието е онази сила, която ни е водила през вековете и съградила съвременна България. Тази България, която обогатява европейската култура и традиции със своето богато културно-историческо наследство. Новите технологии днес ни дават повече възможности да разпространяваме посланията на народните будители, за да достигнат до всички в обединена Европа. В събитието участие взеха българската изпълнителка Димана Мирчева – Диа, фолклорна формация “Еремия”, ансамбъл “Шарени мъниста” от град Сухиндол. Изпълнителите, заедно с младежи от Гоце Делчев, Перник и български журналисти, са на двудневно посещение в Европейския парламент по покана на Петър Курумбашев.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ