Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Светът бие тревога:

Диабет

Около 15% от българите със захарна болест не знаят какви са опасните нива на глюкоза в кръвта

Аида Паникян

10. Ноември 2017 , брой: 221   425   0Правилният хранителен и двигателен режим са в основата на превенцията на захарен диабет тип 2, наричан допреди 10-15 години "старчески". Днес вече и деца с наднормено тегло и високо кръвно налягане страдат от него. Според последни данни всяко трето дете в Европа е с наднормено тегло. В България

220 хил. деца са с наднормено тегло

и 66% са със затлъстяване.
До 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот, сочат данните на Международната диабетна федерация.
През последните години сериозно се заговори за диабета като световна епидемия. Същественото обаче е, че около 90% от хората с това заболяване имат тип 2, който се проявява в резултат най-вече на заседналия начин на живот, липсата на двигателна активност, стрес и т.н. и е предотвратим.
Прогнозите на СЗО за страната ни за 2016 г. бяха, че 10.3% от българското население (около 700 хил. души), са засегнати от болестта. Според българските специалисти у нас около 500 хил. души са с диабет, но те смятат, че поне още 200 хил. не знаят за състоянието си. Причината е, че мнозина просто не са проверявали нивата на кръвната си захар. У нас

новодиагностицираните са между 12 и 15 хил. души!

Немалка част дори от хората с диабет тип 2 неглижират състоянието си, става ясно от проучване, проведено в онлайн маркетингов формат от JTN Research през т.г. в партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Проучването цели да се установи на какво ниво са познанията на хора без диабет за рисковите фактори, превенцията и ранното разпознаване на симптомите му, както и знанията на диабетно болните за контрола на заболяването и превенцията на усложненията, обясни проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ) "Акад. Иван Пенчев" в София, която представи резултатите от изследването. В него са използвани и данни от проучване, проведено през 2013 г.
Около 15% от диабитеците у нас не знаят какви са нивата на кръвната захар, при които здравето им е застрашено, а 35% не са измервали нивото на гликирания си хемоглобин през последните 12 месеца. Близо 20% от тях не знаят дефиницията за гликиран хемоглобин (HbA1c - кръвен тест, който показва средната кръвна захар за изминалите 2-3 три месеца, медиците го наричат златен стандарт за контрол на диабета. За нормални се приемат стойностите от 4.0 до 6.0%, а от 6.0 до 6.5% се смята, че има повишен риск за диабет. За хората с диабет нива над 6.5% (7.0%) сочат, че са изложени на повишен риск от развитие на дългосрочни усложнения на очите, бъбреците, нервите - б.р.).
 
Метаболитният синдром увеличава 5 пъти

вероятността човек, дори и да няма повишено ниво на кръвната захар, да се разболее от диабет. За хората със затлъстяване, дори без никакви други рискови фактори, вероятността да заболеят от диабет е 4 пъти по-висока. Пет са елементите на метаболитния синдром:
- обиколка на талията (за жените критичната точка е 80 см, а за мъжете - 94 см).
- нива на добрия холестерол (HDL трябва да е над 1,0 mmol/l).
- нива на триглицеридите (до 2 mmol/l. )
- кръвна захар (на гладно - 3.9-5.5 mmol/L (70–99 mg/dL), 2 часа след хранене - 3.9-8.1 mmol/L (70-145 mg/dL), случайно измерване 3.9-6.9 mmol/L (70–125 mg/dL)
- артериалното налягане. 
Това е и причината екипът на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Ив. Пенчев" да създаде първия информационен сайт на български език, посветен на метаболитния синдром - www.metaboliten-sindrom.bg.

1 от 7 жени...

1 от 7 жени имат гестационен диабет по време на бременността.
Тази година Световният ден за борба с диабета - 14 ноември, преминава под мотото "Майки срещу диабета" и е с фокус върху жената и гестационния диабет. Медиците са категорични, че всички бременни с наднормено тегло и над 45 г. трябва да бъдат изследвани за гестационен диабет. Ако не бъде своевременно диагностициран гестационният диабет, има опасност да се роди дете с екстремно високо тегло, което може да създаде сериозен родов травматизъм. Самото то е с изключително висок риск след време да развие диабет тип 2, а при майка му има 50% риск от развитие на диабет, както и рак на гърдата, и на панкреаса.
В момента над 199 млн. жени в света живеят с диабет. Очаква се  до 2040 г. да са 313 млн.
2 от всеки 5 жени с диабет са в репродуктивна възраст, което е над 60 млн. жени.
Диабетът е девета водеща причина за смърт при жените в световен мащаб, причинявайки 2,1 млн. смъртни случая годишно, сочат данните на Международната диабетна федерация.

Кампания за ранно откриване

Центърът за превенция на захарен диабет в УМБАЛ "Александровска" организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин и изследване на телесен състав по биоимпедансен метод.
Необходимо е предварително записване на тел.: 0879 878 051 между 8 и 12 ч.
Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет (родител, брат, сестра), повишено кръвно налягане или друго сърдечносъдово заболяване, възраст над 45 г.
Изследванията и консултациите ще се проведат в периода 13 ноември - 1 декември 2017 г. в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Александровска болница, на 1 етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"