29 Март 2024петък17:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Историята на войника" - приказка за четене, свирене и танцуване

/ брой: 221

автор:Дума

visibility 91

Музика и театър в уникална симбиоза ще поднесат на публиката актьорът Валентин Ганев, Кварто квартет и музиканти от Софийската филхармония в предстоящия спектакъл "Историята на войника" на Игор Стравински (1918). Сюжетът се развива така: Войникът, в отпуск за няколко дни, се среща с дявола, прикрит като старец, докато марширува към къщи. Дяволът го изкушава с магии и богатства, войникът владее вълшебната сила на музиката. Какво ще се случи - ще разберем от актьора Валентин Ганев и музикантите Иван Пенчев (цигулка), Петър Македонски (корнет), Лена Карни (контрабас), Атанас Илиев (кларинет), Сабина Йорданова (фагот), Минчо Томанов (тромбон), Димо Димов (перкусии) в съботната вечер на 11 ноември от 19 ч. в зала "България".
През 2018 г. се навършват 100 години от написването на творбата. Стравински създава "История на войника" в периода след Първата световна война, когато джазът постепенно започва да се появява в мейнстрийма. Според авторите - Игор Стравински и Шарл Фердинанд Рамю, това е една приказка за четене, свирене и танцуване. В случая музиката изпълнява Кварто квартет и приятели, а разказвач е Валентин Ганев, чиято е заслугата за адаптацията на български език на оригиналното френско либрето от Рамю. Дело на известния актьор е и сценичният облик, за който е вложил неподражаема фантазия и енергия. Цигулката приема ролята на душата на войника, а неин антипод са перкусиите, които в "Историята на войника" олицетворяват тъмната страна. На сцената ще се разиграе поредната битка между доброто и злото, но типично в стила на Стравински - пленително нетрадиционно, отбелязват от екипа.
Билетите по 10, 15 и 20 лв. се продават на касата на зала "България" и онлайн в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com.


Валентин Ганев                                                                        Иван Пенчев и Петър Македонски
Снимки Личен архив

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ