Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Ноември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

БСП в София иска паметник на хан Аспарух вместо Бронзова къща

Социалистите се усъмниха в законността на издигането на арт инсталацията на мястото на мавзолея в столицата

Деси Велева

10. Ноември 2017 , брой: 221   137   0Общинските съветници от БСП в София поискаха на мястото на мавзолея в центъра на града да бъде издигнат паметник на хан Аспарух и се въздържаха да подкрепят изграждането на арт инсталацията, наречена Бронзовата къща на мястото. По казуса се разгоря бурна дискусия, в която се спореше за намеса на идеология, мумии и мястото на социалистическите паметници. От БСП поставиха акцент върху законността на инсталацията и финансирането, което общината трябва да осигури за застраховка, охрана и демонтажа му след една година. Ще има ли охрана и за другите паметници в София, попита лидерът на червените Калоян Паргов, визирайки честите посегателства на различни паметници от времето на социализма. Той предложи на мястото на мавзолея да се издигне паметник на хан Аспарух или периодично да се излагат произведения на изкуството.
Милка Христова от БСП определи доклада като несериозен и попита как се очаква инсталация с площ от 49 кв. м да се използва за концерти или театрални постановки, както е предвидено в решението. Според нея вносителят така и не уточнява дали така наречената Бронзова къща е архитектурна сграда, инсталация или друго съоръжение. Тя припомни, че авторът на проекта се е опитал да го осъществи преди време във Велико Търново на Самоводската чаршия, но му е било отказано, тъй като не подхожда на обстановката. Ние обаче решаваме, че ще се впише чудесно в сърцето на стара София, коментира още Милка Христова. Социалистите се въздържаха при гласуването на предложението.
Автор на спорната творба е живеещият в Австрия български художник Пламен Деянофф. Според него тя ще е скулптурна сграда - едновременно произведение на изкуството и функционален обект, висок между 12 и 14 м. и съставен от над 1000 масивни бронзови елемента, които препращат към силуети и орнаменти от българската архитектура.

 

 

България

  • Зам.-ректор на частен вуз, бивш деец на СБ, като външен съветник ще управлява проектни дейности във висшето образование и науката
    21. Ноември 2017 228
    82
    0

    Зам.-ректорът на частното Висше училище по застраховане и финанси доц. Евгени Евгениев, отговарящ за европроектите там, ще съветва МОН в управлението и изпълнението на проектни дейности за научните инфраструктури и за връзките с бизнеса на вузовете и науката. Това е жив конфликт на интереси, а такъв конфликт по времето на Кунева стана причина за рисково забавяне на оперативната програма на МОН...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"