Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Медии

"Репортери без граници" раздадоха традиционните си награди

Полски журналист, ирански фотограф и турска телевизия са отличените тази година

Павлета Давидова

10. Ноември 2017 , брой: 221   360   0Организация "Репортери без граници" обяви на специална церемония носителите на тазгодишните си награди за журналистика. Отличията бяха връчени съвместно с френската телевизия ТВ 5 Монд, а почетен гост при обявяването на тазгодишните носители бе 27-годишният френски независим журналист Лу Бюро, който прекара 7 седмици арест в Турция и бе освободен след машабна кампания на "репортерите". Отличията на "Репортери без граници" и ТВ 5 Монд се връчват на журналисти и медии, отличили се в защитата и насърчаването на свободата на словото и на правото на хората да бъдат информирани. Носители на тазгодишните отличия са полякът Томаш Пьонтек, иранският фотограф Сохейл Араби, който е в затвора, и турската онлайн телевизия Медиаскоп Ти Ви. Общо 18 бяха номинираните тази година.
43-годишният полски разследващ журналист Пьонтек работи за в. "Газета виборча". Пьонтек е спечелил признание, след като публикува книгата си "Мачеревич и неговите тайни". В нея се разобличават предполагаеми връзки на полския министър на отбраната Антони Мачеревич с руското разузнаване. Заради творбата си Пьонтек бе съден от военен съд в родината си. От излизането на книгата журналистът е обект на кампания от обиди в проправителствени медии и на сериозни заплахи, отбелязват от "Репортери без граници".
32-годишният ирански фотограф Араби получи отличието в категорията "гражданска журналистика". През 2015 г. той получи присъда от седем години и половина затвор в Иран по обвинения за обида на исляма. В затвора е от 2013 г. и премина през дълга съдебна драма. Първоначално получи 3 г. затвор, 30 удара с камшик и тежка финанснова глоба. По-късно присъдата бе заменена със смъртна присъда, а пред 2015 г. тя бе намалена на 7,5 г. затвор. Съпругата му бе арестувана за седмица през юли т.г. От края на август Ааби обяви гладна стачка. "За това, че информирах и се борих срещу невежеството, прекарах най-хубавите си години в затвор... Продължавам да се съпротивлявам", заявява Сохейл Араби в послание, написано в затвора и прочетено по време на церемонията. Наградата му беше връчена символично на генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Дьолоар.
Наградата в категорията "медии" бе връчена на независимата турска интернет телевизия Медиаскоп Ти Ви. Тя е създадена през 2015 г. от журналиста Рушен Чакър. В нея се изявяват журналисти, които бяха маргинализирани по време на репресиите след опита за преврат, и колеги, защитаващи граждански позиции. Някои от програмите на медията са достъпни на кюрдски, немски и френски. Има и седмично издание на английски "Седмицата в Турция".


Екипът на "История.БГ" отбеляза петата годишнина на предаването в БНТ в столичния литературен клуб "Перото". Сред гостите бяха и голяма част от участниците в общо 155-те издания на формата

"България он ер" пуска "Фамилно" с Доника Ризова

Телевизия "България он ер" се сдоби с ново съботно-неделно токшоу. "Фамилно" ще бъде излъчено за първи път на 18 ноември, а след това ще бъде в ефира всяка събота и неделя от 10,30 до 12,30 часа. Водеща на предаването е Доника Ризова, на която е поставена задачата да представя любопитни семейни истории, прагматични съвети от специалисти от различни области за по-пълноценен семеен живот, разнообразни идеи за фамилни пътувания из непознати места в България, интересни занимания за уикенда за малки и големи, както и кулинарни рецепти и традиции с рубрики за здравето и дома. С интересни срещи извън студиото ще се включва и репортерът Асен Манасиев, а Аспарух Йорданов ще представя неизвестни факти за известните световни фамилии от миналото до днес.
"Фамилно" е предаване за цялото семейство, уверяват от "България он ер". Двучасовото шоу ще показва наследниците на известни български фамилии и ще представя интересните семейни истории на чужденци, които живеят в България. "Ще водим зрителите на семейни екскурзии до непознати красиви кътчета наблизо и далеч. Ще следим новите филми, театрални постановки и концерти, подходящи за малки и големи, ще търсим "извънкласни" занимания за децата през уикенда. Ще се запознаем с домашните любимци на обичани българи. Ще готвим, ще ремонтираме, ще търсим отговори и посоки, но най-вече ще се забавляваме заедно. Като една голяма българска фамилия", анонсира предаването Доника Ризова.

Балканска кухня с български кулинар тръгва по 24kitchen

От 17 ноември кулинарният канал 24kitchen ще завърти в ефира си нова българска продукция, която ще предлага на зрителите традиционни балкански ястия. Водещ на вкусното предаване ще е Божана Кацарова, която стана победител в третия сезон на "Мастършеф" в България. Екипът обещава рецептите да представят балканската кухня по нов и различен начин - толкова красива, колкото и вкусна.
"Новата балканска кухня с Божана" поставя акцент върху елемента на изненадата, твърдят авторите на формата. Предаването ще покаже как да се приготви традиционно меню, което борави с познати и често употребявани продукти, съчетани в неочаквана и разтърсващо вкусна комбинация. 20-те епизода ще предложат напътствия за ефектно представяне на ястията, съвети за подходящо съчетаване на храната с напитка и полезни хитрини за съхранението и подготовка в домашни условия.
Всеки от епизодите ще има специална тема, като някои от тях ще са фокусирани върху определен продукт, който ще бъде представен в необичайни комбинации. Някои издания ще са посветени на поводи и празници, за които визията на трапезата е също толкова важна, колкото и неустоимите вкусове в чиниите.
Предаването "Новата балканска кухня с Божана" ще бъде в ефира на 24Kitchen всеки петък от 13 часа.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"