Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Елена Йончева представя филма си "Границата"

Лентата за оградата на българо-турската бразда ще се прожектира на 13 ноември в клуб "Перото" на НДК

Юлия Кулинска

10. Ноември 2017 , брой: 221   302   0Депутатът от ПГ "БСП за България" Елена Йончева обяви датата, на която ще представи филма си за българо-турската граница "Граница". Той ще бъде излъчен в 15 часа на 13 ноември в клуб Перото" на НДК. Документалната лента е около 20 минути и в нея има смущаващи факти, доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение. Йончева е проследила и съществуването на бежански канали от Турция през България за Европа. Тя уточни, че първоначално не е имала намерение да прави филм, а е събирала факти за охраната на границата и изграждането на оградата, които да послужат като аргументи в дебата по темата. "Още по време на предизборната кампания представители на ГЕРБ обясняваха, че границата се охранява много добре и как тя не може да се преминава. Моята информация като депутат от Хасково беше противоположна, но нямах доказателства. Накрая се събра достатъчно много материал и реших да го представя като филм", сподели Йончева.
Припомняме, че след разкритията, които анонсира Йончева около изготвянето на филма, Министерският съвет трескаво обяви оградата по границата за обект на националната сигурност и я засекрети. Социалистите заподозряха, че управляващите се опитват да попречат на разследването на Йончева. ОТ БСП реагираха остро и настояха за незабавните оставки на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова алармира, че след цензурата на правителството депутатите вече не могат да подлагат състоянието на граничната ограда на парламентарен контрол. Тя попита репортажът на Би Би Си, който казва, че корумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция на път към Европа, също ли е нарушение и заплаха за националната сигурност. Нинова подчерта, че 3 месеца Йончева снима, говори със свидетели и събра документи, които уличават в корупция длъжностни лица. Засне в реално време преминаване на организирани групи мигранти и този филм показва паднала ограда, отворени шахти, безконтролно преминаване със стълби или под оградата, възмути се Нинова.
В края на октомври лидерът на БСП обяви, че партията ще покани всички европейски посланици и ще им предоставим кадрите от филма на Йончева, ще им представи и документите, които уличават правителството в корупция. "От името на ПГ "БСП за България" обявявам, че всички ставаме съавтори на кадрите, документите и филма. Ще го излъчим и сме готови да понесем отговорност. Г-н Борисов, ще ви информираме специално кога и къде ще бъде излъчен този филм и очакваме да изпратите да ни арестуват 80 депутати от БСП", закани се преди по-малко от месец Нинова. БСП обяви и гражданска подписка за "съучастници" в предполагаемото престъпление, свързано с филма за разследването на границата.

Във филма има смущаващи факти, доколко е ефективна оградата и ще научим за  съществуването на бежански канали от Турция през България за Европа, обясни Елена Йончева
снимка Емилия Костадинова
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"