Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Парламентът гласува кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър

Аида Паникян

10. Ноември 2017 , брой: 221   394   0Парламентът да гласува кандидатурата за нов здравен министър е предвидено за днешното заседание. Преди дни бе оповестено, че настоящият финансов зам.-министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев ще заеме мястото на подалия оставка проф. Николай Петров. В деловодството на парламента вчера е постъпило проекторешението, с което премиерът Бойко Борисов предлага персонална промяна в МС.
Предложението за Ананиев дошло лично от премиера. В началото на седмицата от ГЕРБ заявиха, че ако Ананиев бъде избран на поста, МЗ щяло да се управлява от "добър финансист, който познава бюджета за здравеопазване".
Ананиев е един от тримата здравни министри през последните 28 години, който не е от медицинското съсловие. Интересно е как би погледнал той като здравен министър на собствените си предложения отпреди няколко седмици в качеството му на финансист и председател на надзора на касата. 
"Аз предлагам да запишем следния текст: "През 2018 г. НЗОК не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за които е подадено заявление за включване в Позитивния лекарствен списък по чл. 262, ал. 6, т. 1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и включени в ПЛС лекарствени продукти по чл. 262, ал. 6, т. 1 или 2 от ЗЛПХМ, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.". Това е записано в протокола от последното заседание на надзорниците от 25 октомври, което Ананиев ръководи. Той пояснява: "Никаква нова молекула през 2018 г., нито тези, които са заявени вече, нито тези, които са одобрени, но не са започнали плащания по тях. Това е единственият начин, ако искате да намалим лекарствата", казва Ананиев. По-нататък той пояснява, че "нищо ново няма да договаряме". На забележката на здравната зам.-министърка Лидия Нейчева, че "тези са кандидатствали", Ананиев отговаря: "Няма да ги одобряваме".
За проекта на Закон за бюджета на НЗОК за 2018 г. гласуват петима от 9 надзорници: председателят Ананиев, който е и представител на МФ, здравните зам.-министри Нейчева и д-р Мирослав Ненков, Теодор Василев от КТ "Подкрепа" и Боян Бойчев от АИКБ. При гласуването представителят на КНСБ д-р Иван Кокалов е извън залата. Адвокат Андрей Дамянов от Националната пациентска организация гласува "въздържал се". От заседанието отсъстват изпълнителната директорка на НАП Галя Димитрова и представителят на БТПП проф. д-р Красимир Гигов.
На искането на Нейчева, от името на МЗ, таксите в размер на около 4 млн. лв., които НЗОК плаща на НАП за събиране на здравни вноски, да отпаднат, Ананиев отговаря: "Тези хора много ни помагат, всяка година събират допълнително приходи от здравноосигурителни вноски. Някак си ще излезе много грозно. Не сме стигнали до тези пари. Според мен не бива да го правим". На забележката на Теодор Василев, че е нонсенс да се плаща на държавна агенция, чиято работа по закон е да събира данъци и осигуровки, Ананиев отговаря: "Това й беше вменено допълнително. Нали вие си ги събирахте преди". Зам-министър Нейчева все пак е на мнение, че със спестените от таксите 4 млн. лв. може да бъдат увеличени парите в извънболничната помощ.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"