Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Европарламент

Управляващите избраха поредния здравен министър

Кирил Ананиев обеща електронно здравеопазване и затягане на контрола

Аида Паникян

10. Ноември 2017   746   0За пореден път в отсъствието на премиера депутатите трябваше да вземат важно решение - дебатите около избора на нов министър на здравеопазването. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обвини Бойко Борисов, че системно нарушава Конституцията, защото премиерът трябва да представи предложенията за промени в правителството. Предложението следващият здравен министър да бъде Кирил Ананиев направи вицепремиерът Томислав Дончев. Той руши държавността, руши институциите и е страхлив, винаги, когато става напечено, се крие, каза Нинова от парламентарната трибуна и си навлече гнева на Димитър Главчев, който я предупреди, че може да я отстрани от заседание заради оскърбяване на държавен орган. Нинова попита защо Борисов е предложил Николай Петров за здравен министър, щом е знаел за одита на ВМА?
Какви по-важни задачи има министър-председателят от това да е в Народното събрание и да отговаря пред депутати за ремонта в кабинета, попита Филип Попов и поиска Борисов да бъде задължен да дойде. По-късно Главчев съобщи, че премиерът участвал в работата на Съвета за сигурността.
Защо управляващите вадят Кирил Ананиев от мястото, където наистина е необходим контрол като председател на Надзорния съвет на НЗОК и го правят министър, където трябва да се правят политики, заяви Жельо Бойчев по време на дебата. Готов ли е новият министър да сложи край на реекспорта на лекарства, запита Бойчев. Той припомни, че всеки нов министър от кабинетите на Борисов обещава нови финансови правила, по които ще работят болниците, но единственото, което се случва, е смяна в бордовете. Бойчев се обърна към Ананиев с въпроса защо парите за болниците се увеличават безконтролно от 137 млн. лв. месечно в началото на годината на 160 млн. месечно сега.
В честата смяна на здравен министър няма нищо ново, каза доц. Георги Йорданов от БСП, зам.-председател на здравната комисия в парламента. Той бе категоричен, ГЕРБ нямат концепция и стратегия за развитие на здравеопазването.
Когато говорим за кражби в системата и имаме цялата власт, защо Надзорният съвет на НЗОК не назова корпоративните интереси, попита Хасан Адемов от ДПС. Той прогнозира, че Ананиев ще е поредният камикадже в МЗ. Йордан Цонев от ДПС каза, че профилът на Ананиев отговаря на виждането на партията му за здравен министър, но няма да го подкрепят, защото управлялащите не провеждат и не предвиждат реформи в сектора.
От опозицията не оспориха качествата на Ананиев.
Със 121 гласа "за" и 85 "против" депутатите избраха Кирил Ананиев за министър.
Нямате подкрепата на министър-председателя, обърна се към Ананив Валери Жаблянов, обяснявайки защо е гласувал против.
След избора си Ананиев обяви, че не си дава талеранс от 100, нито дори от 30 дни. "За да поема този пост, съм подготвил план за действие, който обхваща комплексно всички засегнати въпроси и се базира на приоритетите на правителството, доразвити от мен според моята визия за развитието на здравния сектор", обяви поредният здравен министър на ГЕРБ. Той обяви за свой приоритет електронното здравеопазване с всичките му атрибути - здравна карта, рецепта, направление, както и електронната платформа за поръчка на лекарства.
Мерките му за спиране на кражбите в сферата включват ревизии, засилване на предварителния, текущия и последващия контрол, внезапни проверки, най-вече на протоколите за скъпоструващите лекарства. Ананиев обеща дори прекратяване на договорите на лекари, които се поддават на корупционни схеми от страна на фармацевтични компании.
За мен наистина е удоволствие да предам МЗ във Вашите ръце, изхождайки от безупречната ви репутация и сериозна биография, обърна се проф. Николай Петров към приемника си в сградата на МЗ, където бе предаването и приемането на управлението. Петров предаде на Ананиев отчет на свършеното от екипа на МЗ, информация за започнали инициативи, проекти, промени в нормативната уредба, касаеща сектора, както и изпълнението на правителствената програма.
"Кураж и с Бога напред!", пожела на приемника си проф. Петров.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"