19 Април 2024петък11:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новите майстори на древните ритми

Виртуози на фолклорната музика представят проекта "MyStory of Folklore"

/ брой: 222

автор:Дума

visibility 33

Виртуозите на народната музика Мария Александрова (вокал), Петър Йорданов-Бъни (перкусии), Христина Белева (гъдулка), Ангел Димитров (тамбура) и диджей Nevahrest представят за първи път в София проекта "MyStory of Folklore" неочаквана концепция за фолклорния и етнозвук, пресъздаваща и модернизираща традиционната фолклорна музика по впечатляващо иновативен начин. Концертът е днес от 19 ч. в "София лайв клуб".
Музикалната идея на "MyStory" се ражда преди години като комбинация на акустичен и електронен звук в пластична амалгама, включвайки постепенно и органично човешки глас. Проектът прохожда през 2016 г., а първото представяне е на фестивала "Drum and Jazz 2017" в Пловдив. Музикантите изпълняват български народни песни, вплели живота и емоциите на предците ни в миналото с техните мисли, чувства, беди и светоусещане. Логото на проекта е вдъхновено от старинния символ на бог Тангра, въплъщаващ представата за Природата, Слънцето, Бог и Вселената. Наречен е "MyStory" на "майсторите", занаятчиите, създавали отделните елементи от бита ни и предавали от поколение на поколение стари занаяти и технологии, запазвайки древните традиции. "Моята история" обаче е и историята на българина. Проектът цели не просто да я запази, а да възроди народните песни и легенди за поколенията, включвайки електронна музика, фотография, кинематография, сценография, художествено осветление и др.
Преди появата на групата на сцената подгряващо рамо ще дадат китаристът Петър Георгиев и Павел Терзийски, вокал. На концерта ще се продава демо албум със 7 парчета, които ще може да бъдат купени и онлайн. В проекта участват още част от вокално трио "Евридика", солист на женски народен хор "Български гласове - Ангелите" и хор "Нови български гласове", участник в международния проект "Еструна" - събиращ в едно фламенко музика и български фолклор, Nevahrest - продуцент и диджей на проекта, човекът в сянка, който ще се погрижи за нискочестотните звуци и ефекти атмосфери за пълен завършек на този магически лайв, научи ДУМА от  Велимира Костова.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

БНБ призна: Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 1

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ