Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Комедия от грешки

Георги Христов

13. Ноември 2017 , брой: 222   511   0От месеци насам британският министър-председател Тереза Мей живее в политически кошмар. Смятаната за сигурна победа на изборите през пролетта се оказа пирова, защото консерваторите изгубиха мнозинството си в парламента, а оттам и възможността за самостоятелно управление. Поредица от гафове на вътрешната и международната сцена се отрази изключително негативно на репутацията на Мей и вече дори депутати от собствената партия искат оставката й. Продължават и вътрешните борби за власт в правителството, като основен заподозрян в задкулисни игри остава външният министър Борис Джонсън. Самият Джонсън също се забърка в пиперливи истории и на свой ред е принуден да се справя с призиви за оставка от лидера на лейбъристите и сочен за следващ министър-председател Джереми Корбин...
Всичко това едва ли щеше да има значение за нас, ако не беше реалити шоуто "Брекзит", с което тази страна занимава света вече повече от година. И към което имаме директно отношение. Точно на това прилича фарсът, в който се превърна темата след референдума. Основен вдъхновител на хаоса обаче е британското правителство и лично Тереза Мей. За цялото това време нито тя, нито кабинетът й съумяха да сглобят някаква последователна стратегия за преговори с останалата част на Европа. Така управлението на Мей все повече прилича по стил на това на Бойко Борисов - днес няма да плащаме за "Брекзит", утре ще плащаме, ама няма да е толкова, колкото искат от ЕС, на третия ден - трета версия. Същото се случва и с гражданите на ЕС, които ще останат на територията на Великобритания при успешен финал на шоуто - ту се обещава, че правата им ще останат същите, ту се казва точно обратното.
Тереза Мей дойде на власт с претенции, че може да повтори успехите на иконата на консерваторите Маргарет Тачър. Все повече обаче става ясно, че това не просто няма да се случи, ами напротив - Мей ще остане в историята много повече като комична фигура, отколкото като пример за когото и да било.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"