Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Чики-рики, Ананиев!

Аида Паникян

13. Ноември 2017 , брой: 222   774   0В петък поредният камикадзе пое към електрическия стол на пл. "Св. Неделя" 5. Дано историята да брои като единствено негово прегрешение пред нацията рекорда му по бонуси отпреди няколко години. Е, самият Кирил Ананиев увери, че няма да е камикадзе. Но - ще поживеем (ако оживеем с новостите на Ананиев, въведени в здравната каса) и ще видим! Ще видим и защо ГЕРБ, воглаве с Бойко Борисов, решиха да извадят Ананиев от мястото, което наистина се нуждае от контрола на добър финансист (НЗОК), и да го натикат на място (Министерството на здравеопазването), където няма толкова много нужда от финансов контрол, а от правене на политики. И дали изобщо има замисъл в подобна стъпка, или е поредният празен ход, направен от политическо безсилие? По време на трите кабинета на Борисов няма и една съзидателна политика в здравеопазването. Има само скандали - с бонуси или конфликти на интереси, ваксинагейтове или драстично поскъпване на лекарства... А за да отклонят вниманието от гафовете, герберите или от парламентарната трибуна крещят, че докторите са убийци, или ги представят като най-големите крадци в републиката. Звучи познато, нали?
Заместниците на Ананиев ли? И те са доказателство за политическа безпомощност. Пръстите на едната ръка са твърде много, за да бъдат изброени имената на герберите, които са наясно що е то политика в здравеопазването. Иначе какво ще правят на пл. "Св. Неделя" 5 реанимирани политически трупове? Може би Борисов разчита, че паметта на нацията е твърде къса, за да помни, че преди 7 години и половина с гръм и трясък и със съдебно решение Жени Начева бе отстранена като шеф на касата. Тя бе и първата, избрана на този пост от парламента, т.е. политически избор. Или просто иска да я реабилитира?! Що се отнася до д-р Бойко Пенков, през последните няколко години се явява като обичайния заместник на здравни министри, свързани в миналото със СДС. Иначе минаха 8-9 години, откакто съдът го оправда, че като шеф на касата (2000-2001 г.) е ощетил държавата със 760 хил. лв. и е превишил правата си на директор, заобикаляйки Закона за обществените поръчки.
Иначе чики-рики-то на управляващите в здравеопазването продължава. В проектозакона за бюджета на НЗОК пише, че ако догодина не бъде сключен рамков договор, се прилага служебен! А това нарушава Закона за здравното осигуряване. Дали, гласувайки "за" бюджета на касата за догодина, Ананиев е допускал, че е възможно да стане здравен министър? Да се надяваме, че не. Иначе с какви очи здравният министър Ананиев би гледал на мерките, наложени от председателя на надзора на касата Ананиев? Макар че още от 2010 г., когато ГЕРБ започнаха одържавяването на касата, отмениха конкурсното начало за избор на шеф и го превърнаха в политическа фигура. А и откраднаха над 2 млрд. лв. от здравните вноски на българския народ.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"