29 Март 2024петък14:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чики-рики, Ананиев!

/ брой: 222

автор:Аида Паникян

visibility 1395

В петък поредният камикадзе пое към електрическия стол на пл. "Св. Неделя" 5. Дано историята да брои като единствено негово прегрешение пред нацията рекорда му по бонуси отпреди няколко години. Е, самият Кирил Ананиев увери, че няма да е камикадзе. Но - ще поживеем (ако оживеем с новостите на Ананиев, въведени в здравната каса) и ще видим! Ще видим и защо ГЕРБ, воглаве с Бойко Борисов, решиха да извадят Ананиев от мястото, което наистина се нуждае от контрола на добър финансист (НЗОК), и да го натикат на място (Министерството на здравеопазването), където няма толкова много нужда от финансов контрол, а от правене на политики. И дали изобщо има замисъл в подобна стъпка, или е поредният празен ход, направен от политическо безсилие? По време на трите кабинета на Борисов няма и една съзидателна политика в здравеопазването. Има само скандали - с бонуси или конфликти на интереси, ваксинагейтове или драстично поскъпване на лекарства... А за да отклонят вниманието от гафовете, герберите или от парламентарната трибуна крещят, че докторите са убийци, или ги представят като най-големите крадци в републиката. Звучи познато, нали?
Заместниците на Ананиев ли? И те са доказателство за политическа безпомощност. Пръстите на едната ръка са твърде много, за да бъдат изброени имената на герберите, които са наясно що е то политика в здравеопазването. Иначе какво ще правят на пл. "Св. Неделя" 5 реанимирани политически трупове? Може би Борисов разчита, че паметта на нацията е твърде къса, за да помни, че преди 7 години и половина с гръм и трясък и със съдебно решение Жени Начева бе отстранена като шеф на касата. Тя бе и първата, избрана на този пост от парламента, т.е. политически избор. Или просто иска да я реабилитира?! Що се отнася до д-р Бойко Пенков, през последните няколко години се явява като обичайния заместник на здравни министри, свързани в миналото със СДС. Иначе минаха 8-9 години, откакто съдът го оправда, че като шеф на касата (2000-2001 г.) е ощетил държавата със 760 хил. лв. и е превишил правата си на директор, заобикаляйки Закона за обществените поръчки.
Иначе чики-рики-то на управляващите в здравеопазването продължава. В проектозакона за бюджета на НЗОК пише, че ако догодина не бъде сключен рамков договор, се прилага служебен! А това нарушава Закона за здравното осигуряване. Дали, гласувайки "за" бюджета на касата за догодина, Ананиев е допускал, че е възможно да стане здравен министър? Да се надяваме, че не. Иначе с какви очи здравният министър Ананиев би гледал на мерките, наложени от председателя на надзора на касата Ананиев? Макар че още от 2010 г., когато ГЕРБ започнаха одържавяването на касата, отмениха конкурсното начало за избор на шеф и го превърнаха в политическа фигура. А и откраднаха над 2 млрд. лв. от здравните вноски на българския народ.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 199

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 192

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 204

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 164

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ