26 Април 2024петък16:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новата американска мечта

Защо младежта в САЩ избира социализма

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 1467

Повечето млади американци биха предпочели да живеят при социализма. Това показват данните от проучване на ЮГав, направено по поръчка на Фонда за памет на жертвите на комунизма през октомври тази година. Според резултатите от изследването, гражданите на САЩ, родени след 1981 г., приемат по-негативно социалното неравенство в обществото, отколкото техните родители, по-големите братя и сестри, бабите и дядовците. В същото време половината от всички американци не са доволни от съществуващата социално-политическа система. Има ли бъдеще американският социализъм, пита руският сайт "Раша тудей".
Според публикуваните данни за отношението на американците към социализма, 44% от младите американци (родени в периода 1980-1990-те) биха предпочели да живеят в социалистическа страна. 42% от друга страна, са за капитализма, 7% избрали комунизма, а още 7% мечтаят за фашистка диктатура.
При това по-възрастното поколение, успяло да поживее в годините на Студената война, предпочита познатия капитализъм. И ако се разглеждат данните за американското общество като цяло, то привържениците на социализма са едва 34%, а комунистите и фашистите - 3% и 4% съответно.
Още една интересна цифра е броят на тези, които се отнасят негативно към комунизма. В съзнанието на американците понятията "социализъм" и "комунизъм" далеч не са идентични. Въпреки че една трета от жителите на САЩ имат позитивно отношение към социализма, по-голямата част (75%) възприемат негативно комунизма, смятайки, че комунистическата идеология и днес е "проблем". Сред младежите обаче процентът на тези, които се отнасят негативно към комунизма, е най-нисък - 34 на сто.
Комунистическите лидери също са по-привлекателни за хората на възраст 20-30 г., отколкото за по-възрастното поколение. Така например само 26% от американците смятат Че Гевара за герой, 18% имат същото отношение към Карл Маркс, 17% към Ленин, 16% към Мао Дзедун, 13% към Сталин. А сред младежите Че Гевара обичат 31%, Маркс - 32%, Ленин - 23%, а Мао - 19 на сто. Единственият комунистически вожд, към когото младите американци имат по-негативно отношение от техните по-възрастни сънародници, е Йосиф Сталин. Той е възприеман положително само от 6% от американските младежи.
Владимир Путин, когото американските организатори на допитването неизвестно защо са го обявили за комунистически лидер, е смятан за герой от 25% от всички американци (сред младите това са 21 процента).
Основаният през 1994 г. от бившия съветник по националната сигурност на президента Картър Збигнев Бжежински Фонд за паметта на жертвите на комунизма се заинтересувал от отношението на американското общество към социализма едва през 2016 година. Именно тогава е направено първото подобно проучване.
Изследователите на скриха, че причина за тяхното изследване е увеличаващата се тогава популярност на сенатора от щата Върмонт Бърни Сандърс, който бе издигнал кандидатурата си за президент на САЩ на изборите през 2016 година. Политикът, когото в САЩ наричат социалист, едва не изпревари на праймериз основния фаворит на демократите Хилъри Клинтън. А за 75-годишния сенатор гласуваха предимно младите американци.
Тогава, през 2016 г., не попитаха американците при какъв социален и икономически строй биха искали да живеят. Искаха само да разберат колко от тях се отнасят негативно към социализма, комунизма и капитализма и как възприемат текущото положение в икономиката на САЩ.
Споменатият фонд отделя сериозно внимание за "просвещаването" на младежите, разказвайки, за "100 милиона души, убити от комунистическите режими в целия свят". Резултатът обаче е разочароващ за хората на Бжежински - една трета от американците са убедени, че при Джордж Буш-младши са убити повече хора, отколкото при Йосиф Сталин. Изследователите на фонда свързват получените резултати с провал на системата за образование, а също така с високото ниво на безработица сред американските младежи.
През 2015 г. ЮГав направи самостоятелно изследване, според което 36% от младите американци възприемат позитивно социализма, а 39% - капитализма. Като цяло тогава само 26% от всички американци са имали положително отношение към социализма, а 52% - към капитализма. Както показват цифрите, за изминалите две години привържениците на социалистическите идеи в американското общество са се увеличили.

Поколението на загубилите


Според резултатите от изследването на ЮГав американската младеж е единствената възрастова група, която има предимно негативно отношение към икономическо положение в страната. 53% от младите хора са готови да се съгласят с твърдението "американската икономическа система работи срещу мен".
"Младите американци днес живеят по-лошо, отколкото са живели родителите им. По-рано всичко беше обратно: всяко ново поколение американци се стремеше да живее по-добре от родителите си, а сега американските младежи живеят по-зле", обясни причината за недоволството на младите американци руският проф. Александър Домрин в интервю за "Раша тудей".
Както отбелязва наблюдателят в сп. "Форин полиси" Сара Кендзиор в статията "Защо младите американци се отказват от капитализма", причина за недоволството са икономическите проблеми, които САЩ изживяват след кризата от 2008 година.
"Заплатите са замразени или намаляват. Цената на услугите в такива сфери, като здравеопазването, образованието и гледане на деца, се увеличават. Помощите намаляват. Очакванията, че ще живеете така, както вашите родители, когато сте се появили на бял свят,... се изпаряват", отбелязва Кендзиор.

Причините за протеста

Все повече хора и от други възрастови групи в американското общество обаче са недоволни от ситуацията в страната. Преди година, до избирането на Доналд Тръмп за президент, според изследване на ЮГав, 52% от американците са имали отрицателно отношение към съществуващата икономическа система и единственото поколение, което я харесвало, били родените през 1920-1940 г. Но и сега 48% от американците смятат, че икономиката работи срещу тях, въпреки че привържениците на съществуващата система след избирането на Тръмп задмина 50 процента.
Сега нивото на безработицата в САЩ демонстрира тенденции към намаляване и е близо 4 (най-ниският показател за последните 17 г.). В същото време обаче почти не се забелязва увеличаване на заплатите.
От 2009 г. почасовото заплащане на труда се увеличава с ниски темпове (под 3% годишно). През октомври т. г. ръстът на заплатите в САЩ се увеличи едва с 0,4 на сто. В същото време стойността на услугите в здравеопазването нарасна с 4,6%, а през 2018-а и без това скъпите в САЩ медицински услуги ще станат още по-скъпи с над 5 на сто. И въпреки че инфлацията в САЩ е достатъчно ниска (през последните години под 2%) и цените се увеличават бавно, съществуват безброй други проблеми, сериозно затрудняващи живота на обикновените хора.
Истината е, че младежите нямат перспективи, американската икономика продължава да е в криза, реалните доходи на американците са намалели с една трета от началото на глобалната криза.
Според данните на същото изследване на ЮГав, през 2017 г. седем от всеки десет американци смятат, че хората с високи доходи плащат прекалено малко и са за увеличаване на данъците. Осем от всеки десет пък смятат разделянето на богати и бедни за "сериозен проблем", а 37% от американците са за "пълна промяна на икономическата система".

Новото разделение

Американците са почувствали необходимост от социална държава и под социализъм те разбират преди всичко социалдемократичния модел, където има безплатна медицина, безплатно образование, където на всеки е гарантирана пенсия и никой не умира от глад, отбелязват експертите. Стана грандиозна реабилитация на идеите на социализма, които, започвайки от 1930-те години, вероятно, никога не са били толкова популярни в САЩ.
Със социалистически лозунги бяха организирани протестите "Окупирай Уолстрийт" през 2011 г. и манифестациите "Файт фор $15" ("Битка за 15 долара") през 2015 г., когато американците настояваха минималната почасова заплата да е 15 долара. През 2015-2016 г. на праймериз на Демократическата партия милиони американци дадоха гласовете си за Бърни Сандърс. Той обаче сам се отказа от битката в полза на Клинтън.
Американските леви засега не разбират как да изведат икономиката на САЩ от кризата и какво да правят, пише "Раша тудей". "Именно заради това американците дадоха победата на Тръмп, който не е социалист, но който призовава САЩ да се върнат в 50-60-те години, когато в Съединените щати всичко беше много добре", смятат политолозите.
Изборите през 2016 г. показаха, че в американското общество наистина има две партии. Това обаче не са републиканците и демократите, а консерватори-протекционисти, превърнали се в основа на електората на Тръмп, и социалдемократи, гласували за Сандърс.
Тези две нови форми на исторически настроения  в обществото могат да бъдат обединени по някои направления - такива, като протекционизъм и решения за стимулиране на икономиката, увеличаване на данъците за финансовите компании и намаляване на данъците на работещите американци. Според експертите, основният проблем на американската политическа система е, че никой от тези хора не е представен нито от Демократическата, нито от Републиканската партия.
2018 година ще покаже дали и двете партии са готови за истински революционни промени.

(По материали от чуждия печат)


Със социалистически лозунги бяха организирани протестите "Окупирай Уолстрийт" през 2011 г. и манифестациите "Файт фор $15" ("Битка за 15 долара") през 2015 г., когато американците настояваха минималната почасова заплата да е 15 долара


48% от американците смятат, че икономиката работи срещу тях


Поколението, родено между 1980 и 2000 г., предпочита пред капитализма социализма. Почти 44% от американските младежи биха искали да живеят в социалистическа страна

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ