28 Март 2024четвъртък14:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политически игри

Разговорите на Тръмп и Путин "на крак" не извадиха руско-американските отношения от кризата

/ брой: 223

автор:Галина Младенова

visibility 2408

"Кога всички онези хейтъри и глупци ще проумеят, че да имаш добри отношения с Русия е добро нещо, а не лошо нещо? Искам да реша проблема със Северна Корея, Сирия, Украйна, тероризма и Русия може много да помогне." Това написа в туитър тези дни президентът на САЩ Доналд Тръмп. Седмица преди това пък той неуморно повтаряше, че много би искал да си поговори с руския си колега Владимир Путин и се надява той да помогне на Вашингтон да притисне Северна Корея. Тръмп сподели тези свои надежди в началото на азиатската си обиколка. И именно там, по време на форума на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество (АТИС), се очакваше да се състои срещата между Тръмп и Путин.
"Ако имам добри отношения с Владимир Путин, това ще е прекрасно и за двете страни. Това ще отстрани голямо количество опасности, защото сега са опасни времена. Това не са някакви дреболии. Това е много опасно време", цитират Тръмп агенциите.
Няма как да не се съгласим с това твърдение. Времената наистина са опасни и именно затова всички с нетърпение очакваха какво ще решат лидерите на двете суперсили на своята среща във Виетнам.
Среща обаче така и не се състоя. Въпреки всички декларирани предварително от Тръмп желания, въпреки обявената от Кремъл готовност за разговор. Изведнъж се оказа, че американската страна изобщо не била предвидила такива мероприятия, а графиците на двамата лидери били толкова натоварени, че те нямат време да седнат да си поговорят.
Е, двамата все пак успяха да си разменят по някоя и друга дума в кулоарите на форума. На крак. "В ногах правды нет" ("В краката истина няма"), казва обаче една руска поговорка и наистина разговорите набързо рядко водят до нещо съществено.
Не че някой е очаквал грандиозен пробив на една официална среща между Тръмп и Путин. Разговорите между двамата големи обаче винаги са важни, защото само в диалога може да се роди истина. А тя е важна не само за САЩ и Русия, но и за целия свят. Рязко влошените отношения между Москва и Вашингтон, които според признанието на Кремъл са на "точката на замръзването", изправя на нокти всички ни. В обозримо бъдеще, може би години напред, перспективите пред руско-американските отношения ще останат мрачни, прогнозира руският политолог Фьодор Лукянов. Алексей Чеснаков, бивш член на кремълската администрация, също смята, че няма никакви основания да се очаква подобряване на отношенията между двете суперсили. Липсата на официална среща между Тръмп и Путин потвърждава тези мрачни прогнози.
Всъщност във Виетнам двамата президенти имаха две-три кратки срещи, призна и самият Тръмп. Те се снимаха заедно и поседяха на един обяд (е, не един до друг, а с 5-6 души помежду им). Все пак някакво неформално общуване между двамата имаше по време на кръглата маса на форума. Световните агенции разпространиха и съвместна декларация след тези разговори, в която Москва и Вашингтон декларират, че ще продължат битката си с "Ислямска държава", и потвърждават своя ангажимент към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия.
Любопитно е, че за това кратко време, в което двамата президенти са разговаряли, Тръмп се интересувал не толкова от руската помощ срещу Пхенян например, а от "руската следа" в американските президентски избори миналата година. Но както и на срещата им на Г-20, така и сега Путин категорично е отхвърлил тези подозрения. Интересно какво ли е очаквал Тръмп? Още по-смешно изглеждат откровенията на американския президент, че той вярва на Путин, но вярва и на американските разузнавателни агенции, които заключиха, че Русия наистина се е намесила. Голяма "вяра" е обзела стопанина на Белия дом, няма що.
Истината е, че несъстоялата се руско-американска официална среща във Виетнам показва сложното положение, в което се намира президентът на САЩ. Все по-очевидно е, че не той дърпа конците, а американският политически елит, т. нар. истаблишмънт.
Москва от своя страна се опита да замаже виетнамския "конфуз". Руският президент Владимир Путин определи кратките си разговори с Тръмп като приятни и добронамерени, но изрази съжаление за недостатъчното време за обсъждане на целия комплекс от руско-американските отношения. Според него причината да не бъде организирана среща между двамата президенти в кулоарите на срещата на АТИС са протоколни формалности и различията в графика им на работа. "Не се е случило нищо страшно", увери той. И все пак Путин предупреди, че виновните за провала ще бъдат наказани.
Тази визита във Виетнам можеше изобщо да я няма в графика на Владимир Путин, ако американският президент не бе изявил желание за среща, коментира Лента.ру. Единствената сериозна причина за участието на руския лидер беше срещата с президента на САЩ. И ако Доналд Тръмп не беше анонсирал сам предстоящите преговори с руския си колега, най-вероятно във виетнамския курорт щеше да отиде премиерът Дмитрий Медведев. Тръмп обаче дословно заяви: "Путин е важен", и очерта основните общи теми: ситуацията в КНДР, Сирия и Украйна. Кремъл от своя страна прие положително нещата и припомни, че Москва също се стреми към сътрудничество, и дори почти потвърди предстоящата пълноценна среща. Тръмп обаче, който е прочут със своята противоречивост, остана верен на себе си - той се отказа от плановете си в последния момент.
Форумът във Виетнам се оказа повече от странен, коментират наблюдателите. И все пак надежда има - тя не е във "вярванията" на Тръмп, а в думите на Путин, че Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ