Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Глобус

Политически игри

Разговорите на Тръмп и Путин "на крак" не извадиха руско-американските отношения от кризата

Галина Младенова

14. Ноември 2017 , брой: 223   944   0
Снимка


"Кога всички онези хейтъри и глупци ще проумеят, че да имаш добри отношения с Русия е добро нещо, а не лошо нещо? Искам да реша проблема със Северна Корея, Сирия, Украйна, тероризма и Русия може много да помогне." Това написа в туитър тези дни президентът на САЩ Доналд Тръмп. Седмица преди това пък той неуморно повтаряше, че много би искал да си поговори с руския си колега Владимир Путин и се надява той да помогне на Вашингтон да притисне Северна Корея. Тръмп сподели тези свои надежди в началото на азиатската си обиколка. И именно там, по време на форума на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество (АТИС), се очакваше да се състои срещата между Тръмп и Путин.
"Ако имам добри отношения с Владимир Путин, това ще е прекрасно и за двете страни. Това ще отстрани голямо количество опасности, защото сега са опасни времена. Това не са някакви дреболии. Това е много опасно време", цитират Тръмп агенциите.
Няма как да не се съгласим с това твърдение. Времената наистина са опасни и именно затова всички с нетърпение очакваха какво ще решат лидерите на двете суперсили на своята среща във Виетнам.
Среща обаче така и не се състоя. Въпреки всички декларирани предварително от Тръмп желания, въпреки обявената от Кремъл готовност за разговор. Изведнъж се оказа, че американската страна изобщо не била предвидила такива мероприятия, а графиците на двамата лидери били толкова натоварени, че те нямат време да седнат да си поговорят.
Е, двамата все пак успяха да си разменят по някоя и друга дума в кулоарите на форума. На крак. "В ногах правды нет" ("В краката истина няма"), казва обаче една руска поговорка и наистина разговорите набързо рядко водят до нещо съществено.
Не че някой е очаквал грандиозен пробив на една официална среща между Тръмп и Путин. Разговорите между двамата големи обаче винаги са важни, защото само в диалога може да се роди истина. А тя е важна не само за САЩ и Русия, но и за целия свят. Рязко влошените отношения между Москва и Вашингтон, които според признанието на Кремъл са на "точката на замръзването", изправя на нокти всички ни. В обозримо бъдеще, може би години напред, перспективите пред руско-американските отношения ще останат мрачни, прогнозира руският политолог Фьодор Лукянов. Алексей Чеснаков, бивш член на кремълската администрация, също смята, че няма никакви основания да се очаква подобряване на отношенията между двете суперсили. Липсата на официална среща между Тръмп и Путин потвърждава тези мрачни прогнози.
Всъщност във Виетнам двамата президенти имаха две-три кратки срещи, призна и самият Тръмп. Те се снимаха заедно и поседяха на един обяд (е, не един до друг, а с 5-6 души помежду им). Все пак някакво неформално общуване между двамата имаше по време на кръглата маса на форума. Световните агенции разпространиха и съвместна декларация след тези разговори, в която Москва и Вашингтон декларират, че ще продължат битката си с "Ислямска държава", и потвърждават своя ангажимент към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия.
Любопитно е, че за това кратко време, в което двамата президенти са разговаряли, Тръмп се интересувал не толкова от руската помощ срещу Пхенян например, а от "руската следа" в американските президентски избори миналата година. Но както и на срещата им на Г-20, така и сега Путин категорично е отхвърлил тези подозрения. Интересно какво ли е очаквал Тръмп? Още по-смешно изглеждат откровенията на американския президент, че той вярва на Путин, но вярва и на американските разузнавателни агенции, които заключиха, че Русия наистина се е намесила. Голяма "вяра" е обзела стопанина на Белия дом, няма що.
Истината е, че несъстоялата се руско-американска официална среща във Виетнам показва сложното положение, в което се намира президентът на САЩ. Все по-очевидно е, че не той дърпа конците, а американският политически елит, т. нар. истаблишмънт.
Москва от своя страна се опита да замаже виетнамския "конфуз". Руският президент Владимир Путин определи кратките си разговори с Тръмп като приятни и добронамерени, но изрази съжаление за недостатъчното време за обсъждане на целия комплекс от руско-американските отношения. Според него причината да не бъде организирана среща между двамата президенти в кулоарите на срещата на АТИС са протоколни формалности и различията в графика им на работа. "Не се е случило нищо страшно", увери той. И все пак Путин предупреди, че виновните за провала ще бъдат наказани.
Тази визита във Виетнам можеше изобщо да я няма в графика на Владимир Путин, ако американският президент не бе изявил желание за среща, коментира Лента.ру. Единствената сериозна причина за участието на руския лидер беше срещата с президента на САЩ. И ако Доналд Тръмп не беше анонсирал сам предстоящите преговори с руския си колега, най-вероятно във виетнамския курорт щеше да отиде премиерът Дмитрий Медведев. Тръмп обаче дословно заяви: "Путин е важен", и очерта основните общи теми: ситуацията в КНДР, Сирия и Украйна. Кремъл от своя страна прие положително нещата и припомни, че Москва също се стреми към сътрудничество, и дори почти потвърди предстоящата пълноценна среща. Тръмп обаче, който е прочут със своята противоречивост, остана верен на себе си - той се отказа от плановете си в последния момент.
Форумът във Виетнам се оказа повече от странен, коментират наблюдателите. И все пак надежда има - тя не е във "вярванията" на Тръмп, а в думите на Путин, че Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"