19 Април 2024петък06:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Граничен полицай готов да свидетелства за корупция по границата

Копие от филма "Граница" ще получат всички институции и желаещите да го излъчат медии

/ брой: 223

автор:Павлета Давидова

visibility 2229

Пред камерата на Елена Йончева служител на "Гранична полиция" заяви готовност да свидетелства за тежки корупционни практики, облагодетелстващи каналджиите и трафика на нелегални мигранти през България. Вчера журналистката и народен представител от "БСП за България" представи 20-минутния филм "Граница", посветен на българо-турското гранично съоръжение. Кадрите показаха смущаващи факти за ефективността на граничната ограда, камерата улови и нелегални мигранти, преминаващи спокойно съоръжението със стълби. Премиерата на филма бе уважена от ръководството на БСП, народни представители от ПГ "БСП за България", граждани и много журналисти. В зала 42 на НДК дойдоха дори вицепремиерът Валери Симеонов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. И докато гербаджията седна вдясно от сцената, лидерът на БСП Корнелия Нинова изгледа с внимание прожекцията права от отсрещния край на залата.
На кадрите анонимен служител на "Гранична полиция" признава, че негови колеги информират каналджиите за състоянието на охранителните камери, наличието на полиция и др. На въпрос на Йончева готов ли е да свидетелства официално, мъжът потвърждава категорично, защото смята, че някои неща не се търпят и е необходима промяна.
"Ще предоставим копие на министър-председателя, президента, МВР, главния прокурор, на всяка телевизия, която желае да го излъчи. Призовавам и българските, и европейските институции да намерят начин да гарантират сигурността на нашия източник от "Гранична полиция", който се съгласи да говори в този филм в интерес на сигурността на България", обяви след прожекцията Йончева.
Документалният филм започва с кадри от хеликоптер и поглед "отвисоко" на граничната бразда. В него са включени цитати от статии на световно признати и уважавани медии, доклади на Фронтекс и Доклад на външния департамент на САЩ, касаещи безпрепятствения поток от нелегални през България. Включени са и кадрите с пропадналата след порои ограда край Малко Търново, чиято медийна популярност предшества засекретяването на оградата и забраната за снимките й от кабинета на Бойко Борисов.
На въпрос на Йончева как поредната група мигранти е минала браздата, униформен казва: "Попитай тоя, дето е платил оградата". Изречението предизвика смях, дюдюкания, а някой извика: "Цецо, кажи си".


От първо лице:

- Каналджиите са информирани за всичко. Според нас са информирани отлично кога, къде, какво работи, къде има камера. Аабсолютно за всичко са информирани. В кои места има мъртви точки, за камерите - къде не може да види. Кога, къде има наряди, как се движат.
- Откъде получават тази информация?
- От служителите на "Гранична полиция".
- В МВР имат ли информация кои са тези служители?
- Имат информация за абсолютно всичко, което е необходимо да се знае. Тъй като има много съвестни служители, които са подавали своевременно тази информация към компетентните органи в МВР. Каналджиите плащат на служителите на гранична полиция. Ако са за центъра - около 300 евро на човек. Ако чужденците са предназначени за Европа, около 500-800 евро на човек. Мигрантите заплащат на каналджиите суми от 7000 до 15 000 долара за целия маршрут от Турция до Европа.
 Потокът от нелегални не е намалял, просто е канализиран. Вече имат на 100% уговорка между каналджии и служители на МВР за безпрепятствено минаване през границата и извозването на мигрантите до центровете, както и за тяхното транзитиране през България. Повечето бежанци и незаконни мигранти вече се пръскат в страната, където ги държат на определени места, след което ги групират и извозват в зависимост кой, къде, каква уговорка има.
- Как е възможно това да остане скрито?
- За нас, които работим, обяснението е, че се покровителства от много високо ниво.
- Ако ви се наложи да свидетелствате?
- Бих го направил. За да се промени нещо, да има промяна. Има неща, които понякога са нетърпими. Може някой наистина да извърши някаква промяна. Това трябва да стане от ръководството на МВР, не от обикновения служител. Или от държавата. Трябва да има воля на държавата най-вече да стане. Тогава човек не би трябвало да се страхува.


500 евро за метър излиза строителството
Йончева е изчислила, че за 200 км ограда по браздата с Турция са отишли 200 млн. лв. За един метър, заедно с прилежащия обслужващ път, са платени 500 евро, добавя тя зад кадър. Във видеото Йончева прави паралел със строителството на възпиращо съоръжение в Гърция. Съседите ни също имат нова 12,5 м ограда с Турция. Година преди началото на строителството обаче на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри. Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена е 3 млн. 160 хил. евро, което прави 250 евро на метър.
Йончева отбелязва, че от 33 км ограда в Хасковско само първите 10 км са двуредови. Според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението. Депутатът пита дали става въпрос за корупция за сметка на нашата национална сигурност.
Във филма става ясно, че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Показани са снимки от самите мигранти, направени, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които се закърпват дори с четка за зъби, дървени материали и тел.


С гражданска платформа Елена Йончева ще събира сигнали за нарушения
По инициатива на Елена Йончева специална гражданска платформа ще събира сигнали за корупция и тежки корупционни практики. Народната представителка призова журналисти от различни сфери да се включат в инициативата й. Надявам се от това да излезе нещо сериозно и тази държава да тръгне напред, заяви депутатът от "БСП за България".
"Истината е, че този филм не исках да го показвам в момента. Имах намерение да събера повече факти, повече доказателства, да проследим тези канали, но след като преградното съоръжение влезе в "зоната на здрача", направен е опит като че ли да се забрани и санкционира показването му, реших сега да покажа фактите, които са в интерес на всички българи", обясни Йончева след излъчването на "Граница". Тя бе категорична, че изнесените факти са в интерес на сигурността на България.
Йончева благодари на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и на вицепремиера Валери Симеонов, че са намерили време да дойдат и изгледат филма. Журналистката няколко пъти призова да бъдат взети необходимите мерки преминаването на границата да не става възможно в бъдеще.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ