Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

Нова среща с Йордан Радичков между Сибир и Швеция

Изложба с непоказвани фотографии на писателя от Далечния изток на Русия се открива в Столичната библиотека

Дума

15. Ноември 2017 , брой: 224   389   0
Снимка


Българските читатели могат да се срещнат с две от най-важните творби в творческия път на Йордан Радичков. Днес от 18.30 ч. в театралната зала на Столичната библиотека ще бъде представен осми том от "Йордан Радичков. Събрани съчинения" (изд. "НИКЕ"), който съдържа пътеписа му от Сибир от 1967 г. "Неосветените дворове", както и любопитен разказ за пътуването му до Швеция от 1980 г. "Малка северна сага".
Представянето на изданието ще бъде придружено от изложба с непоказвани досега фотографии от пътешествието на писателя до една от най-суровите области на Земята. Черно-белите снимки разказват за срещите му с еленовъди, якути, сребърната лисица, снежната пустош и тайгата. Благодарение на фотографа Александър Сертев снимките бяха възстановени от тежко увредени ленти и ще намерят своя нов живот в изложбата "Неосветените дворове" с партньорството на Столичната библиотека (продължава до 30 ноември). 
Гостите ще имат и специалната възможност да научат повече за двете произведения от разговора с проф. Инна Пелева и проф. Вера Ганчева.
В новия том читателят ще се запознае и с бележките на автора. Това е текст, който в няколко страници чертае цялата книга и представя неподправените впечатления на Радичков от суровия живот из сибирските земи.
След успеха на "Неосветените дворове" и множество преводи книгата е забелязана и от критиците в Швеция. Специалистите са така развълнувани от историята за Сибир, че канят Радичков да попътува из Скандинавието и да напише друг пътепис за техните земи. Така през 1980 г. на бял свят се появява "Малка северна сага". Книгата разказва за впечатленията на автора от пътуванията му до Швеция през различни сезони и по различни поводи - от най-дългия ден в Швеция до участието му на кръгли маси с Кърт Вонегът и Хайнрих Бьол. Заедно с това авторовата мисъл непрестанно тегли към родния край и спомените за близките хора, детството, бомбардировките над София, сънищата на младата му тогава майка и литературна панихида, отслужена в памет на Емилиян Станев и неговите безчетни кучета.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"