24 Април 2024сряда17:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Какво очаква опозицията от новия здравен министър?

Защо 88 депутати не подкрепиха предложението на управляващите?

/ брой: 224

автор:Аида Паникян

visibility 29

Часове след избирането си поредният здравен министър даде по медиите очаквани от обществото обещания. Главното е да бъдат спрени кражбите в здравеопазването. Отделен въпрос е, че до момента никой не е доказал черно на бяло дори една такава кражба. С изключение на над 2 млрд. лв. от здравни вноски на българския народ, откраднати от управляващите от ГЕРБ през 2010 и 2011 г. от т. нар. голям резерв на касата.
В деня на избирането на Ананиев за здравен министър ДУМА изброи конкретните му обещания, които звучат добре. Но как (и дали) ще бъдат осъществени, времето ще покаже. 
Какво очаква опозицията от новия здравен министър? Защо 88 депутати не подкрепиха предложението на управляващите?


Ще администрира МЗ, но реформи няма да направи
Проф. Анелия Клисарова, депутат от БСП

- Проф. Клисарова, какви са очакванията ви от Кирил Ананиев като министър на здравеопазването?
- Мисля, че Ананиев ще администрира министерството, но няма да проведе реформи в здравеопазването.
- Защо?
- За да се направи една реформа, необходимо е сериозно предложение и много сериозно обществено обсъждане. Това предложение трябва да бъде възприето и от пациентите, и от медицинското съсловие. Здравеопазването има нужда от реформа, не само от пари, а промени в организацията, в съотношението доболнична/болнична помощ. Сега има диспропорции в различните населени места, без една здравна карта няма как да стане, не може пациентите от Видин да ги пращаме в Пазарджишко, защото, видите ли, там имало модерна техника. Как стават тези неща? На видинската болница се дават 6 млн. лв., 24 млн. на Врачанската, 44 млн. в Панагюрище. Това не е нормално.
- Защо гласувахте "против" новия министър?
- Гласувахме против, защото сме наясно, че името или личността няма да промени системата.
- Каква трябва да е философията на системата? Очевидно е, че трябва да бъде променена или поне коригирана по някакъв начин.
- Философията на системата трябва да бъде такава, щото да не се смесват публичното,  държавното и общинското здравеопазване с частното. Не бива да се позволява възникването на безкрайно много болници, които веднага са акредитирани, даже преди да са построени, вече имат договор с касата за финансиране.
- Тоест, да не ползват веднага обществения финансов ресурс?
- Разбира се.
- А как гледате на ограничението за догодина касата да не сключва договори с нови болници или за нови дейности в съществуващи болници? Това бе предложение на Ананиев, докато бе председател на Надзорния съвет на НЗОК.
- Абсолютно сме против ограничението за разкриване на нови дейности. Това ще доведе до липса на реална помощ за пациентите. Например при ограничаване на една дейност, една лечебна или диагностична процедура се ограничава достъпът на болните до съвременна медицинска помощ. Мигар българските пациенти не заслужават модерна, макар и скъпа, процедура?
- Но нали Директивата за трансгранично здравеопазване им дава възможност да се лекуват в чужбина?
- Да, и тогава на касата ще й излезе по-скъпо. Същото се отнася и за ограничението за въвеждане на иновативни молекули...
Искам да се върна на болниците. България има 33 университетски болници, три от които са частни. А университетите са 4. Ето още една диспропорция.


Смяната на личността не означава смяна на политиката
Проф. Георги Михайлов, депутат от БСП


- Проф. Михайлов, защо гласувахте против поредния министър на здравеопазването?
- Смяната на една личност не означава промяна на политиката. Ананиев е седмият здравен министър в правителствата на Бойко Борисов, което подсказва липсата на визия за сектора.
- Очаквате ли някакви промени в системата?
- На първо време очакваме между първо и второ четене на законите на бюджета на България и на бюджета на НЗОК управляващите да се вслушат в нашите разумни предложения. Ако това не стане, не може да разчитаме, че системата може да тръгне към по-добро. Предложенията ни са за действия, които биха довели до балансиране между доболнична и болнична помощ, отстраняване на мораториумите върху основни клинични пътеки, по нови дейности, (не за нови болници!), а отделни лечебни заведения, отпадане на мораториума върху влизането на нови лекарствени средства.
- Какво очаквате от самия Ананиев?
- Твърде е рано да се правят изводи за човек, който преди броени дни е встъпил в длъжност. Но ако той иска да провежда реална политика в здравеопазването, трябва да се обърне към най-големите проблеми. Моделът на финансиране на здравеопазването и демонополизацията на НЗОК са двата основни проблема на системата - ако не се обърнат управляващите към тях, проблемите ще продължат и за политиците, и за обществото. А НЗОК вече е одържавена.


Скептични сме
Д-р Нигяр Джафер, ДПС

- Колегите ви от ДПС заявиха, че Кирил Ананиев е в профила ви за здравен министър. Въпреки това гласувахте "против". Защо?
- Това е човекът, който е направил най-много бюджети в държавата през последните 20 години. Въпреки това сме скептични, защото смятаме, че той трябва да разчита и да има подкрепата на хората, които го избраха днес. Имаме сериозни съмнения, че това ще стане, когато той предложи непопулярни мерки в системата. Защото опитът показва, че това не се случва. Иначе нямаше да сменяме министри през 5-6 месеца.
- След като толкова често сменяме здравни министри, това не значи ли, че трябва да сменим философията?
- Преди дни, когато парламентарната  здравна комисия заседаваше със социалната и бюджетната, попитах каква е философията на бюджета за Здравната каса за 2018 г. Защото според мен няма философия, особено философия за промяна към по-добро. Отговорът на министъра на финансите беше, че няма философия, просто се вливат още 407 млн. лв., които не се знае къде точно ще бъдат използвани. Ние твърдим, че тези пари няма да доведат до по-достъпно и по-качествено здравеопазване, че българският пациент ще продължава да бъде с най-много доплащания от джоба си за лекарства и за медицински изделия. Дори когато е здравно осигурен. А българските лекари и медицински сестри ще работят в една априори конфликтна среда, при това за неособено високи доходи с малки изключения.


Не вярваме, че може да промени нещо
Д-р Валентина Александрова, депутат от БСП


- Д-р Александрова, какви са очакванията ви от новия здравен министър?
- Мисля, че той първо трябва да запуши всички дупки в системата, за да има пари. Но ние просто не вярваме, че може да промени нещо.
- Защо?
- Защото определено ще бъде притиснат от политическото лоби на ГЕРБ.
- Тоест вие смятате, че провалът му е предизвестен?
- Не вярваме, че ще има сили и възможности да извърши реални промени. Сами виждате, че разумните предложения за придвижване на системата напред до момента идват от БСП.
- Според вас откъде трябва да започне един министър?
- Трябва да се промени начинът на заплащане на труда на хората в системата, защото без хора няма да има здравеопазване. Трябва да се промени начинът на обучение на медицинските кадри. Виждате, че младите напускат страната не само заради ниските заплати, но и заради ограничени възможности за реализация. Ако продължава така, скоро няма да има кой да лекува хората, защото възрастните лекари вече си отиват.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 355

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 279

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 377

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ