Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

В Борисовия лес

Деси Велева

15. Ноември 2017 , брой: 224   237   0Управлението, стопанисването и развитието на Борисовата градина е дългогодишна сага с множество разклонения в сюжета, с противопоставящи се герои и неясен край. Периодично скандали разтърсват общественото пространство - или заради убийство на някоя от алеите, извършено от човек или от паднало дърво, заради съмнителна сеч, липса на осветление или неподдържане на зелените площи. Вместо в символ на София, място на отмора и глътка въздух за хиляди, паркът все по-често се асоциира със скандали, недоволство и неразбирателство между стопанина му в лицето на Столичната община, природозащитниците и обикновените граждани.
Поредният повод за брожение този път е свързан с така наречената инвентаризация на градината и съпътстващите я опити за обезпечаване на някаква сигурност за разхождащите се из горите на парка чрез сеч на опасни дървета. Седмици наред престрелките в медиите между представители на столичната администрация и различни организации, заставащи зад позицията, че вече има или предстои масова сеч на здрави дървета, потвърждават отново тезата, че гниенето не е само растително, но и управленско. Висшестоящите на ул. "Московска" 33 не намират начини да се справят с поддържането на реда и сред хората, и сред дърветата в Борисовата градина. Затова има пълно недоверие у цялото столично общество. То вече не вярва, че в десетките декари парково пространство е възможно да става нещо положително. Не вярва, че никой не иска да строи и унищожава, че стопаните ще се погрижат мястото да остане зеленият дроб на София. Хората непрекъснато слушат и четат за злокобни намерения за поголовна сеч, тайнствени маркировки на здрави и болни дръвчета, за гибелни ламтежи на строителни инвеститори. А какво става действително в Борисовия лес, май не знаят дори в общината. Или знаят, но нехаят.

 

 

 

Коментари

  • 21. Ноември 2017 228
    307
    0

    Изявлението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че поведението на полската управляваща партия "Право и справедливост" наподобява изпълнението на "план на Кремъл", постави вчера точка и запетая с дългия списък с абсурдни обвинения към Русия. За момент може да ви се струва, че Туск е пробил дъното - иска се голям...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"