Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

Кратки новини

Дума

15. Ноември 2017 , брой: 224   409   0Китай изпревари САЩ по суперкомпютри
Китай разполага с 202 суперкомпютъра, а САЩ със 144. Само преди половин година първото място са заемали именно САЩ, които са разполагали на територията си със 169 супермашини от рейтинга на топ-500, в който влизат 500-те най-мощни изчислителни машини в света. Тогава Китай е имал 159 такива компютъра. За половин година обаче китайската страна задмина американската, която дори е намалила броя на своите супермашини.

Глобалното затопляне достига критични прагове
С глобалното затопляне планетата се приближава до някои повратни точки – резки климатични промени, които заплашват сигурността на човечеството, предупреждават учени в доклад, който бе представен пред ООН на 23-тата конференция за климата. „Не трябва да мислим, че климатичните промени ще стават постепенно. В миналото е имало големи и резки промени в климата, които са настъпвали рязко след дълги периоди на постепенни промени, обясняват учените.

Йоханес Хан отива в Скопие
Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан през следващата седмица ще посети Република Македония. Това съобщи самият той в собствения си профил в туитър. "Имах отлична среща с вицепремиера Буяр Османи и министъра на външните работи Никола Димитров. Напълно съм убеден, че правителството ще използва положителната динамика и в края на годината ще има резултати от реформите. За това нещо е необходимо конструктивно сътрудничество на всички политически партии, включително и на опозицията. С нетърпение очаквам визитата си в Скопие през следващата седмица. Там ще имам политически срещи и разговори с гражданския сектор", написа още Йоханес Хан.


Зоопаркът в Прага показа кадри с две новородени малайски тигърчета. Събитието е рядкост, тъй като в Европа това се случва едва за втори път. Предишният случай е отпреди 4 години в зоопарка в Хале, Германия
БГНЕС


В столицата на Филипините Манила, където се провежда срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, протестиращи разпънаха имитация на американското знаме, на което пише "Смърт на империализма и фашизма". Кратко участие в срещата взе и президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС


Ураган вилня на гръцкия остров Сими, близо до Родос. Силно пострадали са инфраструктурата на острова и мрежата за електрозахранване, много жилищни и търговски имоти са наводнени. Обявено е извънредно положение.
БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"