Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Свят

Америка пречи на войната с терористите

Москва обвини Пентагона, че на практика прикрива "Ислямска държава", САЩ пък обявиха, че ООН им е разрешила да се бият в Сирия

Дума

15. Ноември 2017 , брой: 224   486   0Министерството на отбраната в Москва обвини американската армия, че на практика прикрива бойците на "Ислямска държава" край град Букамал и пречи на руската авиация да нанася въздушни удари по тях. В изявление институцията коментира отказа на САЩ да "нанасят удари по терористите от ИДИЛ, позовавайки се на това, че по техни данни бойците "доброволно се предават в плен" и сега попадат в обхвата на Женевската конвенция".
Обвиненията идват, след като сирийската армия обяви, че е освободила Букамал - последния град под контрола на "Ислямска държава" - от контрола на джихадистите. Силите на президента Башар Асад съобщиха, че разчистват последните анклави, в които се укриват бойците на "Ислямска държава", а издания, свързани с Дамаск и съюзниците им от ливанското движение "Хизбула", допуснаха, че лидерът на организацията, Абу Бакр ал Багдади, е бил там.
"За безопасното измъкване на отстъпващите от Букамал бойци на ИД от ударите на правителствените войски авиацията на (водената от САЩ) коалиция се опита да създаде пречки на действащите в дадения регион самолети", продължава съобщението. Без да навлиза в подробности, то уточнява, че самолети на коалицията са навлезли във въздушното пространство над 15-километровата зона около Букамал, "за да пречат на работата на руските Въздушнокосмически сили".
"При това на питане от командира на руските сили защо (бойци на "Ислямска държава") осъщестяват в зони под контрола на международната коалиция прегрупиране, за да извършват нови атаки, американците не можаха да отговорят нищо. Институцията заяви още, че САЩ, имитирайки борба с тероризма в Близкия изток, всъщност защитава интересите си, като прикрива "Ислямска държава".
Пентагонът не е коментирал официално твърдението на руското министерство на отбраната. Турция обаче официално изрази възмущението си от американската помощ за ислямистите.
Междувременно ръководителят на Пентагона Джеймс Матис смята, че ООН е разрешила на САЩ да влезе на територията на Сирия. Той заяви това, отговаряйки на въпрос на журналисти, се казва в съобщение на сайта на ведомството, цитирано от Лента.ру.
"ООН заяви, че ние по принцип можем да преследваме "Ислямска държава". И ние сме там, за да ги унищожим", коментира Матис юридическото основание за присъствието на САЩ в Сирия.
Американската армия ще се бие срещу "Ислямска държава", докато групировката иска да се бие, каза министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от Ройтерс. Той заяви, че по-дългосрочната цел на американската армия ще бъде да не позволи на "Ислямска държава" да се върне, след като групировката загуби контролираните от нея територии.
Съветът за сигурност обаче не е давал на Съединените щати разрешение за военни операции в Сирия. В Дамаск нееднократно заявяваха, че не са санкционирали присъствието на американските сили на територията на страната, така че те се намират там незаконно.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"