Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Разрешиха сечта на опасни дървета в Борисовата градина

Столичната община забранява достъпа във вътрешността на горите в парка

Деси Велева

15. Ноември 2017 , брой: 224   163   0Спорната и дългоочаквана сеч на опасни дървета ще започне в Борисовата градина в София, след като вчера общинските съветници от комисията по околна среда към СОС дадоха своето разрешение. Решението бе взето след бурна дискусия с представители на неправителствени организации, които се обявиха в защита на дърветата в парка.
Становището за сеч на опасни дървета влезе за разглеждане в комисията след две поредни отлагания и предизвика широк обществен интерес, а в залата присъстваха и много граждани с активна позиция по проблема. Те настояваха да разберат защо вместо обявените около 400 дървета за сеч тяхна проверка е показала, че маркираните са над 800. От дирекция "Зелени системи" потвърдиха, че по план трябва да се отсекат 733 дървета и да се окастрят над 100, а 400 се оказа не предвидената бройка, а кубическите метри дървен материал за премахване. Това предизвика недоумението на природозащитниците, които за пореден път попитаха защо сечта е предвидена като част от инвентаризацията на Борисовата градина, за която документ още не е приет от общината.
Като компромисно решение общинските съветници приеха на този етап да не бъдат изсичани всички установени опасни дървета, а само напълно сухите и наклонените в зона до 25 метра от алеите. Все още обаче не е ясно колко точно дървета ще бъдат премахнати в площта между бул. "Драган Цанков", алея "Яворов", Колодрума и бившата къпалня "Мария Луиза". Въпреки че има маркирана опасна растителност и извън 25-метровата територия, засега тя ще се запази, но тези площи ще бъдат заградени и достъпът на хора в тях ще бъде ограничен. Зам.-кметът Йоана Христова ще докладва на следващото заседание на комисията кога ще бъдат отсечени останалите маркирани дървета.
Председателят на комисията Лорита Радева (ГЕРБ) категорично отрече всякакви твърдения за предстоящо строителство в Борисовата градина и ги определи като лъжи. Тя потвърди, че Подробният устройствен план на парка не е приет и в него не се предвижда ново строителство, а самата съветничка щяла да подкрепи и становище за премахване на всички съоръжения, които не са специфични за парковата територия.


Снимка Емилия Костадинова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"