Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Надзирателите излизат на протест

Със символични лентички служителите в затворите настояват за по-добро заплащане

Дума

15. Ноември 2017 , брой: 224   222   0Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) започна вчера поетапен символичен протест. В началото служителите на местата за лишаване от свобода и съдебната охрана ще носят трикольорни ленти, съобщиха от синдиката. До протестните действия се стигна след решение на ССЗБ от 3 ноември. Недоволстващите напомнят, че вече са изпратили писмено своите искания до председателя на Народното събрание Димитър Главчев, до парламентарната комисия по бюджет и финанси и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.
Протестиращите настояват за финансово обезпечаване на дейността на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", гарантирано финансиране за основното възнаграждение на персонала, придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания, равностойни на служителите на МВР.
От синдиката добавят, че е "време да започнат да задават неудобни въпроси". Първото им питане е защо при очевидното наличие на бюджет за застраховки не е сключен договор за задължителната по закон Групова рискова застраховка "Живот" за личния състав на ГД "Изпълнение на наказанията" за изтичащата 2017 г. Служителите не са застраховани и в случаи на временна загуба на работоспособност, причинена от трудова злополука или от злополука, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения или злоумишлени действия на трети лица, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения. Синдикалистите смятат, че работодателят не предоставя адекватна и пълноценна защита на интересите на служителите при съществуващия висок риск от посегателство над персонала в затворите и при постоянния контакт с инфекциозно болни.
Протестната кампания ще продължи с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната. В четвъртък от 10 ч. надзиратели, служители в следствения арест и съдебната охрана ще излязат пред столичния затвор като част от щафетната подготовка на синдикатите за по-продължителни протести.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"