Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Март 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Омбудсманът е против добива на подземни богатства в плодородните земи

Дума

15. Ноември 2017 , брой: 224   235   0Омбудсманът Мая Манолова ще настоява плодородните земеделски земи в България да не бъдат обект на проучвания на находища на нефт, газ и други подземни богатства. Tя обяви позицията си след среща в Генерал Тошево с инициативния комитет против добива на газ от находището "Спасово". Готова съм да направя законодателно предложение до парламента, което да бъде обсъдено и прието в спешен порядък, заяви тя пред местните жители. Според нея е необходима промяна в Закона за опазване на земеделските земи, която да гарантира, че в плодородните почви няма да бъдат правени такива проучвания. По думите й правилото трябва да е записано в закон, а не да се следва чрез мораториум и декларации.
Омбудсманът ще настоява и за допълнителни становища за експлоатация на находището от всички отговорни институции. От Министерството на енергетиката трябва да изяснят способите, които ще бъдат използвани при добива на газ. Басейнова дирекция - има ли заплаха за подземната вода на Добруджа. Становище според нея трябва да има и от МЗ, така че ако има отказ за издаване на разрешение за добив, той да е достатъчно аргументиран, за да няма основание държавата да бъде съдена и да плаща големи обезщетения. Омбудсманът ще настоява властите да се съобразят с резултатите от предстоящия референдум в община Генерал Тошево, на който хората ще дадат мнението си за инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД.
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) очаква експертни становища по темата за добива на газ в Добруджа от всички отговорни институции, съобщи на среща с Инициативния комитет и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Той обясни, че басейновите дирекции в Плевен и Варна са компетентни дали се нарушава балансът на подпочвените води.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"