25 Април 2024четвъртък12:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Богородични песнопения" звучат в зала "България"

Нови хорови произведения, вдъхновени от християнската тематика, ще бъдат изпълнени на концерта на 21 ноември

/ брой: 225

visibility 65

Десислава Георгиева

Въведение Богородично - Ден на християнското семейство, чества Православната църква на 21 ноември. По този повод Софийската филхармония, Софийската Света Митрополия, Съюзът на българските композитори и Столичната община организират тържествен хоров концерт в зала "България" под патронажа на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В негова чест хорът при Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" с диригент Любомир Игнатов ще изпълни "Отче наш" и Тропар на празника Въведение Богородично.
Богатата концертна програма ще се превърне в своеобразна трибуна на нови хорови произведения, вдъхновени от християнската тематика; в нея са включени творби от прегледа "Нова българска музика", организиран от СБК. Ще прозвучи "Херувимска песен" №10 от Стоян Бабеков. Композитор с изключителен принос в областта на църковната музика, за което през 2012 г. е отличен със "Златен век" от Министерството на културата. Песента му е в изпълнение на смесения хор "Петър Динев" при столичния храм "Св. св. Кирил и Методий". В хора, създаден през 2000 г. от диригентката д-р Боряна Найденова, участват 16 млади певци, които озвучават празничните богослужения в храма и всеотдайно пазят музикалните традиции, наследени от прочутия Петър Динев. В негова памет от 2015 г. църковният хор носи името на големия композитор.
Смесеният хор "Аве Музика" ще изпълни "Двубой" - пиеса със съпровод на тъпан от Татяна Тончева. Фолклорът е тънката нишка, проблясваща в авторските й решения. "Двубой" не е изключение. И в "плетката" на тази пиеса слушателят ще открие влакната на стародавна мелодика и метрум. Звученето на пиесата е живо и енергично. Формация "Аве Музика" е създадена през 1998 г. по повод честването на 45 години творческа дейност на проф. Лилия Гюлева - ярка личност с огромен принос в хорово-диригентската школа на България. Ръководителка и диригентка на хора е Таня Никлева-Владева, а в репертоара важно място заема българската музика; присъстват фолклорът на различни народи, творби от XX век, образци в поп, джаз и госпъл. Хорът традиционно участва в "Нова българска музика", представяйки нови пиеси от български композитори; тази година - творби от Николай Стойков - "Мадригал" и "Хумореска" №1, и Симеон Венков - "Молитва". Николай Стойков е сред учениците на колоса Панчо Владигеров.
В творбата си "Мадригал" Стойков стъпва върху мотив от Филип-Кутева песен, която надгражда по изключително интересен начин, с обогатена хармония, на моменти докосваща джаза, с привнесени чужди тонове и интересни интервали. Песента "Хумореска" блести - ярка и игрива като фойерверк. Отвъд шегата и закачката стоят сложна фактура, алеаторика и актьорска игра. "Молитва" от проф. Симеон Венков също ще има своето премиерно изпълнение от хора и солистите Росица Делиева, Сияна Петрова и Йордан Владев (перуанска флейта). Авторка на текста е Зарияна Венкова - вечната литературна муза, съпругата на композитора. Творчеството на Венков е многолико - камерна и филмова музика, влияния от джаза и фолклора. В "Молитва" ще чуем един по-различен Симеон Венков, вгледан в християнските традиции, доброто и красивото.
В концерта важно място заема Софийският свещенически хор с диригент Кирил Попов. Съставът е основан през 1947 г. от Иван Куртев. В репертоарa присъстват многогласни творби от български и руски автори и едногласни песнопения от източната църковнопевческа традиция. Хорът ще изпълни "Взбранной воеводе" - източен напев, посветен на Св. Богородица, и "Достойно есть" - любимо песнопение на Йеродякон Игнатий - Васил Левски. "Острие" в програмата са "Верските песни" от Стефан Драгостинов, които през 2016 г. бяха представени за пръв път на сцената на знаменитата зала "Чайковски" в Москва и предизвикаха бурни овации на заключителния концерт на XV Пасхален фестивал, организиран от Валерий Гергиев, за което ДУМА писа. Терминът "Верски песни" е въведен от самия автор и маркира един "по-особен", непознат до този момент музикален образец. "По-особеното" във "Верски песни" - което дълбоко докосва душевността на слушателя - е откритата от композитора точка на пресичане между духовните послания в православната музикална традиция и фолклорната песенност, закодирана дълбоко в българския корен. Органично единство, свързващо днешно и минало.
След премиерата им в България музикологът Янина Богданова сподели: "Слушала съм и състави от народни певици, които изпълняват популярни църковни песнопения. Не пресеква вдъхновението и на български композитори от нашето време, които създават стойностни духовни творби. Но "Верски песни" на Стефан Драгостинов е музика от друг порядък - тя трасира нова посока в съвременната музика сакра." Според рецензията на руския музиколог д-р Валерия Федотова, изтъкнат познавач на българската музика от Владигеров до наши дни, "професор Стефан Драгостинов е създал уникално явление в света на музикалната култура".
На 21 ноември публиката ще има възможност за цялостно съприкосновение с "Верски песни" в изпълнение на формация "Драгостин фолк национал" - 18 звънки гласа, събрани в широка палитра от тембри, през светли сопрани до плътни алти, истинско пиршество за сетивата.
"Домакинът" на празничната вечер - Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов", ще представи творби от Рахманинов, Чайковски, Арво Пярт и Кирил Попов. От създаването си през 1944 г. до днес хорът утвърждава името си на състав с изключителни качества и харизма. До 1981 г. съществува самостоятелно като Българска хорова капела, след което се присъединява към Софийската филхармония. В празничната вечер хорът ще изпълни "В молитвах неусыпающую Богородицу" от Рахманинов; програмата продължава с "Достойно есть" от Чайковски и прелива в устремното контрастно многообразие от цветове на "Богородице Дево радуйся" от Арво Пярт. Под диригентството на Славил Димитров филхармоничният хор ще влезе и в ролята на "посланик" на новото - ще представи премиерно "Пение молебное" от Кирил Попов, трикратен лауреат на международния конкурс за композитори "Св. Роман Сладкопевец" в Санкт Петербург.
На финала на концерта "Богородични песнопения" всички участници ще изпълнят "Химн на православната християнска младеж" от Петър Динев - истинско тържество на православието, християнските добродетели и българския род.


Националният филхармоничен хор                                Формацията "Драгостин фолк национал"
"Светослав Обретенов"                                                      на сцената на зала "Чайковски" в Москва
Снимка Василка Балевска
 

Хор "Аве Музика"                                                       
Хор "Петър Динев"
Снимки Личен архив
     

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 186

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 183

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ