Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Оръжие

Нов успех за корветите "Гоуинд"

След Египет и Малайзия, ОАЕ също пожелаха да имат от френските военни кораби

Георги Георгиев

16. Ноември 2017 , брой: 225   363   0Обединените арабски емирства ще станат поредният клиент на френската корабостроителница "Навал груп", като закупят две корвети от клас "Гоуинд". Това стана ясно по време на пресконференция на френския президент Еманюел Макрон в ОАЕ, след преговори с принца наследник на Абу Даби и зам.-министър на отбраната на ОАЕ Мохамед бен Заид ал Нахиан, съобщи блогът bmpd.
В съвместно комюнике се посочва, че двете корвети ще бъдат произведени в корабостроителницата на "Навал груп" в партньорство с корабостроителната компания на Абу Даби. В замяна на сътрудничеството, от емирствата може да поръчат на французите още две корвети. По такъв начин френската компания спечели конкурса на ВМС на ОАЕ за нова тип корвети, като нейни конкуренти в него бяха италианците от "Финкатиери" и холандците от "Дамен".
Според публикации във френския печат купуваният от ОАЕ вариант на корветите "Гоуинд" има водоизместимост от около 2400 тона. Те ще имат противокорабни ракети "Ексозет" ММ40 Блок3 и американски ЗРК "Рейтиън".
С тази покупка ОАЕ стават третата държава, която е поръчала корвети от семейството "Гоуинд", след Малайзия и Египет. Първи, през 2011 г. сключиха договор за строителството на шест корвети малайзийците. Тяхната поръчка бе за 2,8 млрд. долара. Те се строят в корабостроителница в Малайзия при съдействието на "Навал груп". Челният кораб от серията "Махараджа Лела" бе започнат да се строи в края на 2014 г., спуснат на вода през август т.г, и се очаква да влезе в строя на местните ВМС през април 2019 г. През юли 2014 г. пък Египет подписа с френската компания договор за 1 млрд. евро за строителството на четири корвеи, но без въоръжението. Първият кораб бе построен във френската корабостроителница в Лориан за малко повече от година и бе спуснат на вода през септември 2016 г., а още една година по-късно египтяните получиха първата си корвета "Гоуинд". Трите останали кораби ще бъдат строени в корабостроителница в Александрия, като трябва да бъдат предадени на флота до края на 2019 г. В договора е предвидена и опцията за строителството на още две корвети, но пак във Франция. Не е известно обаче до момента тази възможност да е задействана.

Първата египетска корвета клад "Гоуинд", нарече "Ал Фатих"
Снимка Фейсбук/EGYDEFPORTAL

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"