Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Общество

Позиция

Възрастта не е порок

Лозан Такев

16. Ноември 2017 , брой: 225   282   0Преди години един българин от Драгалевци, със синя идея, лиши много хора от действителните им пенсии. По-късно, с всички увеличения и преференции, те не можаха да се доберат до 200 лв., каквато е днес минималната сума за милиони сънародници. Заради нея по Великден, а и сега по Коледа хорицата се надяват на още някой лев благодеяние. Каква снизходителност!
В по-недалечното минало един наш съвременник, понастоящем пак министър-председател, нарече тези хорица лош материал. Партията му днес е на път да възроди някогашния член първи на конституцията. Негови съпартийци напълниха гуши и се задушават от благополучие, апартаменти, шуробаджанашки позиции, обществени поръчки и пр.
Грижата за възрастните хора у нас прилича на пешеходен кръстопът. Опитайте да преминете на отсрещния тротоар. Тръгвате на зелено, а по средата на пътя светва червено. Ако не сте пенсионер маратонец или поне олимпиец, няма да успеете! Предимство имат автомобилите, не и  възрастните пешеходци. Такава е и грижата за тях в обществото. На думи, в навечерието на празника им или преди Коледа ще прочетете какво ли не!
Хайде, да хвърлим още един взор! В момента таванът на пенсиите е 910 лв. Това е 35% от максималния осигурителен доход за страната. От 1 юли 2019 г. се предвижда да е 40%, а максималната  пенсия ще стане 1040 лв. От 1 януари 2019 г. таванът щял да падне. Да, но не за всички пенсионери. Ще отпадне за онези, които ще се пенсионират след 31 декември 2018 г. Останалите - пак кучета ги яли, ще имат таван до края на света на своите илюзии, независимо как са се осигурявали. Е, и на това му викат грижа. Управителят на НОИ примерно ще има право да няма таван, а останалите - не.
Възрастна братовчедка непрекъснато ми разказва за пенсионерите в Сан Диего. Това било истината. Племенницата не иска да се върне от Германия, защото там всичко изглеждало по-различно. У нас - само обещания и Бог да прости възрастните!
Възрастта не е порок, но у нас животът е много по-жесток от смъртта. Затова е достатъчно да си пенсионер в България...

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"