23 Април 2024вторник12:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Жельо Бойчев:

Отново опитаха да цензурират опозицията

Борисов вече не може да избяга от отговорите на въпросите, дължи ги на хората, казва депутатът от "БСП за България"

/ брой: 225

автор:Павлета Давидова

visibility 744

- Г-н Бойчев, микрофонът на лидера на БСП Корнелия Нинова бе изключен, докато тя представяше декларация от името на парламентарната група. Тя бе изгонена от пленарната зала и наказана. Имаше ли двоен стандарт от страна на Димитър Главчев?
- Свидетели сме на безпрецедентна ситуация - бе направен опит лидерът на най-голямата опозиционна партия да бъде цензуриран и отстранен от пленарната зла. Това става практика в работата на ГЕРБ и на председателя Димитър Главчев.
Още в първия месец от формирането на 44-то НС поискахме оставката на г-н Главчев с мотива, че законодателните инициативи на опозицията не се придвижват, не се обсъждат и не се включват в дневния ред. Тогава не достигнаха 4 гласа г-н Главчев да бъде отстранен. За съжаление сега констатираме, че той не си е извадил поуки.
Свидетели сме на опит опозицията да бъде цензурирана, да бъде ограничавана възможността народни представители от БСП да повдигат определени въпроси, които не са удобни на управляващите. Виждаме опит да бъде прилаган двоен аршин - когато се изказват представители на нашата парламентарна група, веднага им се пречи, прилагат се разпоредбите на правилника, а когато представители на мнозинството си позволяват език, недопустим за пленарна зала, не виждаме санкции.
- Смятате ли, че този път ще съберете достатъчно подписи за отстраняването на Главчев?
- Не знам какво още трябва да се случи, за да стане ясно, че не може да продължава по този начин. Не може всеки ден да отстъпваме от завоювани ценности и принципи на парламентарната демокрация - правото да имаш мнение, да го изразяваш, свободата на словото. Не знам какво още трябва да се случи, за да стане ясно, че с тези действия се уронва престижът на институция като парламента.
- Преди скандала управляващото мнозинство демонстративно прие предложението на БСП като първа точка в дневния ред да се обсъждат промените в закона за приватизацията. Това жест към опозицията ли беше или опит да се спечели подкрепа за подготвяните конституционни промени?
- Не, това просто беше изход от ситуацията, в която се намират - от няколко дни да говорят, че искат преглед на приватизацията, че искат истината кой носи вина за неизгодни сделки и престъпления, извършени в годините.
В момента БСП има законодателна инициатива, която ограничава възможност, която беше използвана - да се продават обособени части от предприятия, които са в забранителния списък за приватизация. Те нямат друга възможност, нямат аргумент, с който да откажат подкрепа на това предложение, тъй като ще изглеждат неискрени в говоренето си, че искат правила и ред.
- БСП напусна залата, малко по-късно същото направиха и депутатите от ДПС, което доведе до кворум на минимума. Това засили активността на ГЕРБ - приемат закони набързо, с удължено време. Не смятате ли, че с излизането си от залата БСП улесни приемането на исканите от ГЕРБ промени?
- Имаме съмнение до каква степен имаше кворум вчерашното заседание, защото при първото гласуване бяха едва 120 народни представители. За съжаление това, което се демонстрира в момента, е на инат да бъдат приемани решения.
Би трябвало да се обсъжда много важен закон - за концесиите. Имаме десетки предложения, които колегите в комисия са отстоявали. Бихме го направили и в зала, но няма да си затворим очите за всичко, което се случва. Няма как да не реагираме.
Какъв друг инструмент има българската опозиция? Когато ти забраняват да говориш, когато ти ограничават въпроси, които да коментираш от трибуната, когато отстраняват лидера на опозицията, народни представители... Няма как да стоим в зала и да се правим, че нищо не се случва. Трябва да реагираме и това е част от демократичните практики. Пишем мотивите за исканата оставка на г-н Главчев и ще задействаме процедурата.
- Ще продължите ли да настоявате премиерът все пак да отговори на въпросите, които предизвикаха днешния скандал?
- Няма как да не отговори на тези въпроси, защото сам ги зададе. Никой не го е карал да дава подобни квалификации. Той ги направи. Това е министър-председателят на България, би трябвало да има най-много информация, би трябвало такъв тип твърдения да се позовават на факти, на конкретика. Нека да я сподели с българския парламент. Оттук нататък не може да избяга от отговора на тези въпроси, той ги дължи на хората. Където и да отиде, ще му ги задават - дали в Народното събрание, дали българските журналисти, дали избирателите.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ