20 Април 2024събота08:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Имена

"Високо там горе" с Анна Ахматова

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 492

Театралното представление "Високо там горе" по текстове на Анна Ахматова (създадено по повод 50 години от смъртта й - 5 март 1966 г.), ще се играе на 28 ноември от 19.30 ч. в Мраморната зала на Руския културно-информационен център в София.
Ахматова започва да пише по време, когато "да мислиш за една жена като поет е абсурдно". Всички паметни събития от ХХ век засягат пряко живота й и тя се превръща в глас на целия народ, страдащ от тежките последици на сталинското управление.
"Ние, които сме застанали на тънкия връх на настоящето и гледаме в миналото, наречено сребърния век - революцията - терорът - голямата война - милиони жертви, разбираме това като налудничава фантазия, всичко, отдалечено по време или на разстояние от нас, е нереално насред нашия охолен живот. Попитали Анна Ахматова може ли да опише това и тя отговорила: "Мога!" Можем ли днес да разберем една биография, започнала с карети, екипажи и шумоленето на роклите в града на Достоевски, и завършила в Ленинград", казва режисьорът Крум Янков. И допълва: Ние ви каним не на история от миналото - то не ни принадлежи, каним ви да станете част от една история за нас самите. Поезията е образ на света, какъвто е бил, е и ще бъде", допълва Янков.
Визуалната среда е дело на Момчил Алексиев. Участват Кателина Кънчева, Силвия Станоева, Галина Борисова. Музика - Артур Лурие, Concerto Spirituale. Представлението е реализирано с подкрепата на Националния фонд "Култура" и РКИЦ. Билетите са по 10 лв. и може да бъдат купени от касата на центъра час преди представлението.


Снимки (c) Ani Collier

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ