Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Неделник

Защо Христос държи пеперуда

В Природонаучния музей на Пловдив бе открита зала "Тропик" - дом на 400 огромни, чудно красиви пеперуди

Петра Ташева

17. Ноември 2017 , брой: 226   893   0
Снимка


Имате желание да попаднете в джунглата? Може и да не предприемате дълго, уморително и скъпоструващо пътуване. Отправете се към чудния тракийски град Пловдив. Идете в новата зала "Тропик" в Природонаучния музей в града на тепетата и ще се окажете в едно малко кътче от екзотичната джунгла!
Там, сред зеленината на 50 вида тропически растения, свободно живеят и хвърчат 400 огромни тропически пеперуди. Безкрайно впечатляващи, те са от 15 екзотични вида от далечни страни, но се чувстват много добре в новата зала, открита на 18 септември т.г.
Пловдив сега има най-хубавия Природонаучен музей в страната, а с приключване на пълното му преустройство, което ще струва 3 млн. лева, той ще се отвори към Дондуковата градска градина, ще се съедини със специална ботаническа градина и ще стане още по-богат и още по-привлекателен за посетители от града и от цялата страна.
Мини "джунглата" е зала на последния етаж, под купол, който осигурява много светлина. Тя е дълга 11 метра, а височината й е 8 м. Малкото езеро, водопадчето, мостчето и рекичката от двете страни на мостчето, както и многото тропически растения, като орхидеи, папрати, палми, дървета-фикуси, наистина ни пренасят в една автентична  джунгла. Пресъздадена е естествената среда за тропическите пеперуди и те се чувстват там добре - живеят, летят и се размножават.
Вентилационната и напоителната система в зала "Тропик" струват 70 хиляди лева, но осигуряват тропическа топлина и влага като в джунглата. В тези условия твърде ясно се чувстват уханните аромати на тропическата растителност и на цветовете на орхидеите. Специални грижи за растенията и пеперудите полагат добре подготвени служители на музея.
Около нас прелитат пеперудите - огромни, цветни и красиви създания! Те са "господарите" в зала "Тропик". Кацат по специално подредените нарязани портокали, пият сокове от подадените им плодове и сиропи, кацат и върху посетителите.
За да не се плашат пеперудите, посетителите влизат по не повече от десетина в залата. Те дори могат да наблюдават как от какавидите се излюпват новите пеперуди. Ще видят снежнобялата голяма пеперуда Морфо, ще проследят първия й полет и размаха на крилете й. Тук живее и един от редките видове пеперуди Атлас с размах на крилете 20 см.
Пловдивският музей има договорни отношения с английска фирма, на която всеки понеделник поръчва какавиди. За тях се полагат особени грижи и така в залата непрекъснато се раждат новите прекрасни създания.
А пеперудите имат кратък живот - най-много две седмици. Тези ефирни създания са като снежинките - тяхната уникална красота е неповторима. Рожби са на слънцето и топлината. Живеят само в топлите южни страни, човек никога не може да ги види на север.
Колко радост, топлина и красота носят на хората. И надежда за по-добър и красив живот, за хубаво време и за плодородие! 
Пеперудата има 4-фазно развитие: яйце, ларва (гъсеница), какавида и възрастна пеперуда с доста кратък живот. Въпреки това всяка от тях успява да осигури яйце за следващото поколение. Сякаш съществува философия в живота на пеперудите: всичко хубаво и красиво се ражда трудно и е кратко!
Затова човекът от древни времена обича пеперудите. За него те са символи на възкръсващата за нов живот природа, знаци за надежда и щастие.
Много народи боготворят пеперудата. Смятат, че тя е като душата на човека, която излиза от него като пърхаща пеперуда. В християнската религия често е изобразявана пеперудата. Има икони, на които Христос държи пеперуда. Християните вярват, че душите на техните починали близки хора се връщат при тях като пеперуди. За японците всичко хубаво на този свят идва като пеперудите и затова те ги изобразяват на вещите и дрехите, които обличат.
В природата всяко живо същество има специално предназначение, то е част от живата верига и ако един вид от създанията се загуби, това е сигурно предупреждение, че се нарушава природното равновесие. Затова пчелите, както и пеперудите трябва да бъдат пазени, да бъдат полагани за тях специални грижи, защото учените ни предупреждават, че с тяхното изчезване ще изчезне... и човечеството...
Животът на пеперудите ни дарява и с поука - труден и кратък е земният ни път, само любовта и красотата са вечни. Бижутерите създават разкошни украшения пеперуди, поети, писатели, композитори, музиканти, певци възпяват пеперудите - красиви създания, на които се радваме и възхищаваме.
                                     

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"