Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

По ябълка на ден...

Ева Костова

17. Ноември 2017 , брой: 226   670   0Българинът доплаща все повече за здраве. Въпреки това парите, които държавата отделя, продължават да са по-малко в сравнение с европейското ниво. Доплащането у нас е почти двойно по-високо в сравнение с това в Европа. И продължава да се увеличава.
Ценоразписи за надбягването със смъртта има почти навсякъде. И това пълзящо зло преследва всяко ходене по болници и лекари на принципа: няма не мога, няма недей! Защото толкова години управление от ГЕРБ по всеки повод ни втълпяват, че безплатно здравеопазване няма. То остана в миналото наистина, но сегашното състояние на здравеопазването не може да се смята за заместител на истинската грижа на държавата и конституционните й задължения в тази сфера. Къде по-лесно е по пътя на най-малкото съпротивление да накараш най-бедния народ да стене, поставен пред свършен факт. Особено, ако е стар и самотен несретник в обрулена държава. В която парите му не стигат даже за храна.
България трябва да намали преките плащания от страна на пациентите, препоръча и Европейската комисия в последния й доклад за реформи у нас за 2017 г. Проблемът е още по-голям на фона на изключително ниските доходи в страната, отчитат оттам. Но кой да изпълни препоръките? Може пък новият министър да го свърши. Едва ли и кога ли? То дотогава няма да останат лекари и сестри, защото и те се изнасят по "по-топли" страни, а от това лошите здравни резултати въобще няма да се променят.
Апропо - даже ябълки за здраве вече не можем да рупаме. Нашите земи ги дадохме по друго предназначение, та и затова от плодородна някога България ядем много по-малко плодове и зеленчуци в сравнение с Европа - по 105 кг на година при 228,3 кг на човек за европейския регион. Даже и по-малко от половината от препоръчваните от СЗО 400 г на ден.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"