29 Март 2024петък11:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цацаров си изми ръцете за реекспорта на лекарства

Ще се ангажираме със законодателни промени, обявиха депутати от левицата

/ брой: 226

автор:Аида Паникян

visibility 1268

Реекспортът на лекарства сам по себе си не нарушава законите. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването му в парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. По думите му прокуратурата може да се намеси в случай, че е установено данъчно или митническо престъпление или пране на пари, но за това се изисква предварително да бъдат установени престъпна дейност и митническа контрабанда. Манипулациите с опаковки или случаите, когато  лекарства напускат страната, без да са стигнали до пациентите, са обект на наказателните власти, призна Цацаров. От думите му стана ясно, че законодателството е несъвършено, а промяната му е в ръцете на депутатите и на правителството. Според него за контрола на лекарствата са отговорни НЗОК и други здравни контролни органи.
Досъдебно производство за нелегален реекспорт на лекарства обаче вече е повдигнато, стана ясно от думите на софийския градски прокурор Емилия Русинова. Производството е по чл. 242 от НК, според който се носи наказателна отговорност при износ на стоки зад граница без знанието на митническите служби. Случаят, който Русинова разказа, е свързан с документи с невярно съдържание. Тя обясни, че става въпрос за медикамент, който е със спринцовки. Те били с един партиден номер, лекарството - с друг, а документите в аптеката - с трети, след преопаковането на очевидно нелегално внесеното лекарство останала непреведена на български листовка. По думите на прокурора лекарството, внесено официално за българските пациенти, е реекспортирано в Западна Европа и е подменено с преопаковано, произведено в страна извън ЕС. Според Цацаров ИАЛ е квазирегулаторен орган без реални правомощия.
Как така прокуратурата не е поискала промени, които да й развържат ръцете, коментира Драгомир Стойнев. По думите му "финансираме определени тарикати да печелят на гърба на държавата". По думите на Стефан Буржев от БСП печалбата от нелегален реекспорт на лекарства възлиза на 200 млн. лв. Ще се ангажираме със законодателни промени", заяви той. 
В момента правомощията на Изпълнителната агенция по лекарствата са твърде ограничени по отношение на легалния реекспорт на медикаменти. Фирмите трябва само да информират ИАЛ, че възнамеряват да изнесат лекарства. "Но не знаем дали данните са верни и нямаме право на проверки. Една фирма ни е уведомила за предстоящи намерения за износ за 8000 позиции", обясни доц. Асена Стоименова, директор на ИАЛ. От думите й се разбра, че при действащото законодателство на практика държавата е безсилна пред паралелния износ на лекарства.
На заседанието присъства и председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Тя обяви, че всеки момент ще бъде внесен проектът за промени в Закона за лекарствата, който да ограничи незаконния реекспорт. ДУМА припомня, че през август от МЗ представиха проекта, който предвижда ИАЛ да спира паралелния износ на лекарства, които липсват на българския пазар, а тези, за които се предполага, че са недостатъчни, да бъдат включени в специален списък.


снимка Емилия Костадинова


Обвинението подхвана Марешки
Спецпрокуратурата се зае с Веселин Марешки, стана ясно от думите на градския прокурор на София Русинова. Докъде стигна разследването срещу лидера на "Воля" попита депутатът Емил Димитров-Ревизоро. Става въпрос за разследването за влияние и незаконно придобиване на малки аптеки. От думите на Русинова стана ясно, че прокуратурата е събрала допълнително доказателства за престъпление, които обаче изискват лидерът на "Воля" да бъде предаден на спецпрокурорите и после на спецсъда. За нас няма промяна в извода, че престъпления са осъществени и те ще стигнат до съд, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ