24 Април 2024сряда06:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Главчев остава депутат

Оставката на председателя на Народното събрание е политическа победа за "БСП за България", заяви Корнелия Нинова

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 423

Въпреки заканите си, че не би искал да е в парламента заедно с представителите на БСП Корнелия Нинова и Антон Кутев, вече бившият шеф на Народното събрание реши да остане депутат. Оставането на Главчев в НС бе потвърдено вчера и от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. ДУМА припомня, че от БСП настояха за отстраняването на шефа на НС, след като той прекъсна Корнелия Нинова, докато тя четеше декларация от БСП. Впоследствие Главчев изгони нея и Антон Кутев. Социалистите отказаха да влизат в пленарната зала, докато той не напусне поста. По-малко от 24 часа по-късно Главчев обяви, че подава оставка. Това обаче се случи след изненадващото участие на премиера Бойко Борисов в заседание на председателския съвет на парламента в петък сутринта.
"Чувствам се жертва на неспазването на правилника. Но в името на това, че ни предстои председателство, пък и в името на парламентаризма въобще, защото знаете как изглежда за парламента, когато ги няма половината народни представители, а 1/3 в случая, поех този свой избор", обясни оттеглянето си Главчев. В петък той обяви, че обмислял да напусне НС, защото му било трудно да стои в едно Народно събрание с Корнелия Нинова и Антон Кутев, заради чието изгонване от пленарно заседание подава оставка. "Да приемем, че е цялата група на БСП. Аз неслучайно напускам, защото няма как един човек да бъде срещу цяла партия, и то такава със 100-годишна история, наследник на БКП", добави гербаджията. Той отрече внезапното му оттегляне да се дължи на намесата на Борисов. "Каза: "Решавай си". Седяхме и говорихме около час някъде и това ми каза, както би трябвало да е при всяка оставка. Никакъв натиск нямаше към мен. Аз реших, че е по-добре да избегнем пореден недобър тон", настоя Главчев. Със 138 гласа на негово място бе избрана съпартийката му Цвета Караянчева. Против бяха трима, а 71 се въздържаха от гласуване.
Новата шефка на НС заяви, че се надява да няма такива тежки ситуации, но ако има, щяла да ги решава "с хладнокръвие". ГЕРБ щели да използват икономическата експертиза на Главчев, затова тя се надява той да остане депутат. В ситуацията, довела до оставката му, съпартиецът й реагирал съобразно правилника, но може би имало "и малко повече".
Оставката на Димитър Главчев е политическа победа за "БСП за България", категорична бе Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че ГЕРБ я приемат като компромис и жертва за връщането на опозицията в зала, за да не прави България лошо впечатление по време на председателството на Съвета на ЕС. "Оценяват ни като деструктивна политическа сила, която руши държавата. Уви, горчивият урок не е научен. Ние имаме ценностни различия с ГЕРБ", обобщи лидерът на БСП.
Нинова подчерта, че причината за оставката е грубото нарушаване на принципите на парламентарната държава, в която НС упражнява контрол върху изпълнителната власт, а не обратното. Тя добави, че е имало грубо нарушаване на свободата да имаш различно мнение от управляващите и да го изразяваш без страх. Нинова определи поведението на Главчев като цензура върху опозицията и отнемане на гласа на близо милион българи. "БСП не руши държавата, а е пазител на държавността, правовия ред, демокрацията и свободата. Ще продължаваме да бъдем гарант на тези ценности и в опозиция, и в управление", увери лидерът на социалистите.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ