18 Април 2024четвъртък07:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Германия върви към нови избори

Ангела Меркел не успя - поне засега - да състави правителство

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 15

В стабилната и икономически преуспяваща Германия, страната в сърцето на Европа, моторът на ЕС, точно осем седмици след изборите за Бундестаг никой не знае какво предстои. Преговорите за "ямайска" коалиция се провалиха с гръм и трясък.
Малко преди полунощ срещу понеделник Кристиан Линднер - лидерът на Свободната демократическа партия, която е с либерални възгледи за икономиката, сложи край на преговорите. Възгледът му: по-добре да не правим никаква, отколкото да направим лоша коалиция.
Линднер направи това запомнящо се заключение след петседмични мъчителни преговори за съставяне на правителствено мнозинство, които от самото начало приличаха повече на сватосване по сметка, отколкото на любовна история. Преговори, които до самия си горчив край буксуваха заради дреболии, вместо да съумеят да извлекат полза от различията между отделните партии. Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., посочва АФП. Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.
Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища, отбелязва АФП.
Провалът на коалиционните сондажи показва, че Германия се намира пред прага на поврат. И че икономическият успех не е достатъчен, за да приглуши страховете на хората от едно бъдеще, където бежанците са се превърнали във въплъщение на несигурностите в глобализирания свят, коментира "Дойче веле". Не само Германия, но и цяла Европа се събуди в шок. Защото тепърва ни очакват много седмици, ако не и месеци на неизвестност.
Провалът на коалиционните преговори означава, че в Германия може да има нови парламентарни избори в началото на 2018 г., но техният резултат може да се окаже още по-неясен. Традиционните партии се опасяват, че популистката "Алтернатива за Германия", която спечели 13 на сто от гласовете през септември, може да засили позициите си, отбелязва Ройтерс.
Свикнала с маратонски преговори и на европейско равнище, Ангела Меркел теоретично може да предложи подновяване на проучвателните преговори след известна пауза, но различията между партиите са големи, отбелязва АФП. Ако бъдат свикани избори в началото на 2018 г., за Меркел ще е трудно да остане начело на ХДС, прогнозира Франс прес.
Пред нея има и вариант да оглави правителство на малцинството, но тя трябва да бъде избрана за канцлер от депутатите, което може да стане в три кръга от гласуване. Ако на първите два не бъде постигнато абсолютно мнозинство, тя може да бъде избрана с обикновено мнозинство на трети тур. Но самата Меркел досега отхвърля този рисков вариант, който ще й наложи да управлява, като се опира на непостоянно мнозинство - нещо, което не се е случвало в Германия след Втората световна война.
Следва да се отбележи обаче, че социологическите проучвания на общественото мнение, проведени след септемврийските избори за Бундестаг, показват, че германците биха предпочели да излязат отново до избирателните урни, пред това в Берлин отново да управлява голяма коалиция.
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер от своя страна призова всички водещи политически сили на Германия да осигурят формирането на правителство, без да провеждат нови избори за Бундестаг. "Очаквам пълна готовност за осигуряването на правителството в обозримо бъдеще", каза той в Берлин. Държавният глава подчерта, че "политическите партии са изправени пред предизвикателство". "Формирането на правителство винаги е било сложен процес. Всички партии трябва да помислят за това и да преразгледат позицията си", посочи той.
Междувременно социалдемократите нарушиха мълчанието си и потвърдиха, че няма да участват в ново правителство заедно с партията, водена от Меркел, съобщи "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Решението на ръководството на ГСДП било единодушно - в страната трябва да бъдат проведени нови избори. "Не сме на разположение за влизане в голяма коалиция", потвърди лидерът на партията Мартин Шулц.



Настъпи денят за дълбок размисъл за това какво ще се случи в Германия, обяви Ангела Меркел след провала на преговорите за коалиция
БГНЕС

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ