28 Март 2024четвъртък15:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И богатите плачат, Не, страх ги е!

Треската за придобиване на свръхскъпи укрепени подземия обхвана Щатите и Западна Европа

/ брой: 228

автор:Петър Герасимов

visibility 127

Погледнете, драги читатели, палмите, надничащи в басейна. Не събужда ли във вас представата за една луксозна вила в разгара на лятото? Нищо подобно. Това е кадър от "свръхскривалище", надеждно укрито в дебела "кутия" от железобетон, неуязвимо от ядрени удари, земетресения, планетарни катастрофи от всякакъв вид, включително и революция от типа на Октомврийската, но този път в Европа или Северна Америка.
И към това прибавете гарантирани хранителни и водни резерви минимум за една година (а може и за повече). Отдавна вече строители и архитекти са казали сбогом на скривалищата от епохата на Втората световна война и непосредствено след нея - груб бетон, грозни железни врати, потискаща обстановка. Сега всичко изглежда нормално, цветущо, радващо окото. Но не и портфейла - подобни удоволствия струват на клиента милиони долари. И в момента предлагането на такъв подземен уют е стремително развиващ се бизнес.
Какво излиза? Първо, че старата приказка за "богатите също плачат" вече не е на мода, и второ - че онзи един процент от населението на Земята (около 70 милиона души), владеещ всичките земни и неземни богатства на света, е изпаднал в панически страх.
Не, не е страх, по-скоро е параноя, чести пристъпи на паника или нещо подобно, което се е загнездило дълбоко в душите им. Очевидно те все по-често си представят как останалите 99 процента от хората се надигат като вълна цунами и помитат красивите им (надземни) вили, дворци, хасиенди, ловни имения и т.н. Да, онези над седем милиарда души, на които отдавна вече им е омръзнало да бъдат доени, стригани, използвани за всякакви приумици, (включително и военни авантюри) и оставени СВОБОДНО да се борят с живота. Както казва народът ни, "като прасе с тиква...".
Освен това им се присънват апокалиптични картини - зловещи изригвания на свръхвулкани, сблъсквания с неизвестен, фатален за Земята астероид, тежки земетръси и какво ли още не.
Очевидно богатият, свръхзадоволен живот има своите хиляди предимства и възможности (почти неограничени), но е свързан с една малка подробност - страхът да не бъде загубен, да не изчезне тази приказка на живо. Независимо по какъв начин, независимо от какво.
Казват например, че най-богатият човек в света - Бил Гейтс, който не се уморява да дарява милиони долари за разни благотворения в своите шест-седем "скромни" имения, имал във всяко по едно подобно, струващо милиони скривалище. Така де, за всеки случай! Очевидно това електронно "щастливо овчарче", което преди доста години в бедния си гараж предвиди зашеметяващото бъдеще на дигиталната Мрежа, отдавна вече е забравило вкуса на евтините "хотдогс" (сандвичи със съмнителни кренвирши). Днес той бозае от хилядите цицки на свещената крава - Дигиталната епоха, без да е вложил почти никакви средства. Ей така, като в приказките! Подобна бе и съдбата на конкурента му гаражист, покойния вече Стив Джобс - автор и собственик на компютърната свръхкомпания "Епъл" (почти всеки днес е виждал символа на отхапаната ябълка върху лаптопи, свръхмощни електронни машини и джобни "умни телефони"). Насам, народе, към "епъла"...
Но да оставим излишните умувания и да се обърнем към голите факти. Гари Линч, генерален мениджър на основаната в Тексас (САЩ) компания за луксозни скривалища - "Райзинг Си Къмпани", споделя в интервю, че през миналата 2016 г. продажбите на "продукта" им са се увеличили със 700 процента (Да! Седем пъти) в сравнение с преходната година.
    Стоманените "кутии" на фирмата са бункери, предвидени за поколенията: те могат да осигуряват храна минимум за една година на живеещите там и спокойно да издържат на земетръси.
Но докато някои предпочитат уюта на уединението в новите свръхбункери, други желаят да посрещат апокалипсиса в компания на сродни души (разбирай други богаташи), за да се чувстват възможно най-близо до реалния свят.
Предприемачите, предлагащи подобни "обществени скривалища", често пъти използват военни бункери или ракетни силози, строени от Съединените щати или съветските правителства - места, които биха стрували стотици милиони долари, ако трябва изцяло да се построят днес.
    Подобни укрепени структури са предвидени да издържат ядрен удар и са оборудвани с генератори за ток, водопречиствателни станции, специални въздушни клапани и ядрено-биологични-химикали(ЯБХ) за филтриране на въздуха.
Повечето включват консервирани хранителни продукти за година или повече, а в много има модерни хидропонни градини, където да се отглеждат и свежи зеленчуци като допълнение към готовата храна. Предприемачите планират здраво: в подобни подземни общества трябва да има хора със специалности, подходящи за едно дългосрочно оцеляване - от доктори до учители...
Представител на компанията "Вивос" разказва за притока на клиенти около последните избори през 2016 г. в САЩ - либерали и консерватори с еднакъв устрем са се хвърляли към предлаганите "продукти" и всичко е било разпродадено в рамките на няколко седмици.
Едно от тези укрития - "Вивос екс Пойнт", близо до Черните хълмове в Южна Дакота, е конгломерат от 575 военни бункера, служили за военни складове за муниции до 1967 година.
Понастоящем, преоборудвани както трябва, тези бункери могат да поберат около пет хиляди души, като интериорът на всеки бункер се изработва според изискванията на купувача и е на стойност от 25 до 200 хиляди долара. Цената зависи от това дали клиентът ще се задоволи с малко пространство, или ще поиска простор, светлина и лукс.
Бетонният подземен квартал ще бъде снабден с всички удобства на малкия град, включващи обществен театър, учебни стаи, хидропонни градини, медицинска клиника, спа и фитнес център.
За клиенти, търсещи нещо още по-просторно и още по-луксозно, фирмата предлага "Вивос Юръп уан" - нещо, подобно на "съвременен Ноев ковчег" в едно бетонно подземие от времето на Студената война, построено в Германия.
Структурата, издълбана в солидни скали, предлага 34 частни резиденции, всяка започваща от около 750 квадратни метра, с възможност за втори етаж и обитаема площ от около 1500 кв. м.
Помещенията се предлагат празни като всеки собственик може да обзаведе своето пространство по свой собствен вкус, включително холове с красив изглед, частни басейни и спортни зали.
Мениджърът на "Вивос" - г-н Вичино, сравнява индивидуалните пространства с подземни яхти и дори препоръчва на собствениците да използват същите строители и дизайнери, работили по техните "нормални" морски съдове. "Повечето от тези хора имат скъпи модерни яхти и заради това имат необходимите връзки и знаят добре вкуса, удобствата и финеса, който желаят" - казва предприемачът.
Огромният луксозен комплекс включва транспортна трамвайна система в самото подземие, с помощта на която те могат да посещават ресторанти, театър, кафенета, басейн и зони за игри.
"Ние предлагаме цялото удобство на дома, но също така и удобствата, които очаквате, когато излезете от вашия дом", добавя Вичино.
Ако предпочитате да посрещнете края на света сами или най-много с шепа подбрани семейства и приятели, може да се спрете на "Опидум" в Чешката република - укритие, което се смята за "най-големия милиардерски бункер в света".
Свръхсекретният обект е съвместен проект на бившия Съветски съюз и бившата Чехословакия, започнат през 1984-та и строен за повече от 10 години.
В момента обектът включва надземно селище и огромно подземно скривалище - над 20 хиляди квадратни метра. След като всичко бъде завършено, скривалището ще включва подземна градина, плувен басейн, спа, кино и винарска изба. Докато мнозина биха сметнали, че това са излишен лукс и разточителство, предприемачите твърдят, че тези условия са извънредно важни за оцеляването.
"Става дума за дълъг престой - година или повече - казва Вичино. - По-добре е да е удобно..."
Несъмнено треската за придобиване на свръхскъпи укрепени подземия, обхванала Щатите и Западна Европа, е нещо, върху което човек трябва да се замисли. Дали този нечовешки, панически страх на господата и дамите "1 процент" е плод само на болно съзнание или пък има други, по-реални основания. Недалечното бъдеще ще покаже...


Преоборудваните бункери могат да поберат около пет хиляди души, като интериорът на всеки бункер се изработва според изискванията на купувача и е на стойност от 25 до 200 хиляди долара


Модерните "ноеви ковчези" предлагат на богаташите всички удобства


Произведение на "Вивос" в Германия

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ