25 Април 2024четвъртък10:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зам.-шефът на "Росатом" Кирил Комаров:

Моделът на унгарската АЕЦ "Пакш" 2 е най-подходящ "Белене"

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 27

Унгарският модел, по който се изгражда АЕЦ "Пакш" 2, би бил подходящ и при изграждането на АЕЦ "Белене". "Росатом" е готов да участва като строител на АЕЦ "Белене" при всички варианти, а като инвеститор - зависи от условията и модела, който е избрало българското правителство. Това заяви пред български журналисти първият заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров, предаде БГНЕС. Както вече е известно, строителтвото на АЕЦ "Пакш" 2 трябва да започне през януари 2018 г. Осигуреното финансиране за проекта е 12 млрд. долара под формата на руски кредит.
"В Унгария изграждаме АЕЦ "Пакш" 2 въз основа на междуправителствено споразумение. Източникът за финансиране е държавен кредит. За Унгария най-важното е евтината електроенергия. Това е тяхната главна цел, по тази причина те избраха пътя на междудържавния кредит. Нека бъдем честни - от икономическа гледна точка това е най-изгодният вариант. Той предоставя възможност да се получи кредит при най-евтината лихва. Това е възможност да се получи кредит за възможно най-дълъг период, да не бъде обслужван по време на строителството на самата електроцентрала, да бъде изплащан, когато тя вече е завършена, от доходите, които идват от продажбата на нейното електричество. От икономическа гледна точка това е най-добрият вариант", казва Комаров.
След като чуем българската позиция и приоритет, ние сме готови да вземем решение какво да бъде нашето участие и под каква форма, заяви Комаров. По неговите думи обаче най-перспективният и правилен вариант за България е да тръгне по пътя, по който пое Унгария. "Това би било логично. От икономическа гледна точка това е най-добрият вариант за България", заяви той.
"През цялото време, докато течеше арбитражното дело, работихме за удължаването на срока на експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" и подарихме на централата втори живот. Тя вече е работила 40 години и сега регулаторът официално удължи живота й с 10 години, но изследванията, които направихме, показват, че тя може да работи още 30 години в това състояние, което е сега", казва Комаров.
"Росатом" осъществява проекти по 42 блока в света, от които 8 са в Русия, а 34 - в чужбина.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ