18 Април 2024четвъртък09:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Димитров е между най-прогресиращите тенисисти през годината

/ брой: 229

автор:Владимир Николов

visibility 51

Григор Димитров бе поставен между най-прогресиращите състезатели в световния тенис през 2017 г., коментира Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТР).
"Появиха се нови лица. Нов контингент от звезди блеснаха в Топ 10, като достигнаха върховни класирания в кариерите си и така обявиха прогреса си пред останалите състезатели. Неколцина ветерани пък се завърнаха сред елита след контузии, за да стигнат отново високите ешелони", отбелязват анализаторите на АТР.
С прогрес от повече от 10 позиции още 3-ма тенисисти влетяха в Топ 10.
"Шампионът на шампионите" от Лондон Григор Димитров бележи прогрес с 14 места, за да постигне върховото в кариерата си трето място в света, 3 години след като дебютира под №8 в елита.
С 14 позиции прогресира и Роджър Федерер, за да завърши сезона като №2. Рекордьорът с 19 титли от Големия шлем е и първенец по отличия през годината със 7 спечелени турнира, между които Откритото първенство на Австралия и "Уимбълдън". Заради травма той започна сезона като №16 и в началото дори беше зад Григор в класирането, но с умело подбрани участия се завърна в подножието на върха, който за 4-и път е окупиран от големия му съперник Надал. Испанецът пък щурмува челото от №9 през януари, което е и най-големият скок на годишен победител след Анди Родик (САЩ), стартирал като №10 и завършил като №1 през 2003 г. 
Четирима играчи дебютираха в Топ 10 през сезона - Александър Зверев (Гер), Давид Гофен (Бел), Джак Сок (САЩ) и Пабло Кареньо Буста (Исп). И четиримата в края на сезона са подобрили класирането си с повече от 20 места в сравнение с началото му.
20-годишният Александър Зверев е най-младият тенисист в елита и първият германец с най-високо класиране след Томи Хаас, който през 2002 г. също завърши сезона като №4. Етническият руснак дебютира и във финалния "Мастърс", а преди това спечели 2 "Мастърс"-а - в Рим и Монреал.
Кареньо Буста пък стартира като №30, но завърши като №10 и има зад гърба си полуфинали на US Open и на "Мастърс"-а в Индиан Уелс.
Джак Сок подобри класирането си с 15 позиции и вече е №8 и първа ракета на САЩ, след като триумфира на "Мастърс"-а
в Париж и така грабна 8-ата виза за финалния "Мастърс".


Най-прогресиращите тенисисти


Кевин Андерсън (РЮА)                 +53 от №67 до №14
Хуан Мартин Дел Потро (Арж)       +27 позиции от №38 до №11
Aлександър Зверев (Гер)             +20 от №24 до №4
Пабло Кареньо Буста(Исп)            +20 от №30    до №10 (връх в кариерата)
Сам Куери (САЩ)                         +18    от №31 до №13 (връх в кариерата)
Джак Сок (САЩ)                          +15    от №23 до №8 (връх в кариерата)
Роджър Федерер(Швейц)              +14    от №16 до №2
ГРИГОР ДИМИТРОВ    (Бъл)           +14 от №17 до №3 (връх в кариерата)

И докато Гришо, Маестрото,  Кареньо Буста, Зверев и Сок са с големи скокове в Топ 10, впечатляващ прогрес отбелязват влетялите в Топ 20 Кевин Андерсон и Хуан Мартин Дел Потро. Двамата нямат да защитават точки в началото на 2018 г. и не е изключено да пробият бързо и в Топ 10.
В новата класация ("Следващото поколение") за тенисисти до 21 години освен малкия от братята Звереви, заблестяха утрешни звезди като Денис Шаповалов (Кан, 18 г.), който прелетя 199 позиции през годината и от №250 вече е №51, след като игра полуфинал на "домашния" "Роджърс Къп" в Монреал и 1/8-финал на US Open.
Младият руснак Андрей Рубльов (20  г.) пък прогресира със 117 позиции до №39, след като спечели първия си АТР турнир в Умаг, Хърватия, а гръкът Стефанос Циципас (19 г.) със 120 до №89 след победа в Генуа и полуфинал на Откритото първенство на Европа в Aнтверпен, където обаче тръгна от квалификациите.
Вече е ясно къде ще започнат годината почти всички от водещите тенисисти. Много големи имена се завръщат от контузии, което предвещава интригуващо начало на сезона. Повечето от тях още почиват, но вече са насочили вниманието си към Australian Open и обмислят с кой турнир да се подготвят.
Роджър Федерер по традиция ще вземе участие на „Хопман къп“, където компания ще му правят още Александър Зверев и Давид Гофен, докато Кевин Андерсън и Марин Чилич ще играят в Пуна, Индия.
В Бризбейн шампионът от 2017 г. Григор Димитров ще има много сериозна конкуренция в лицето на Рафаел Надал, Милош Раонич (Кан), Анди Мъри (Вбр) и Кей Нишикори (Яп). Новак Джокович (Сър), Доминик Тийм (Ав) и Кареньо Буста пък ще спорят за трофея в Доха.
Единствените играчи от топ 16, които все още не са обявили официално къде ще започнат календарната година, са Стан Вавринка (Швейц), Хуан Мартин Дел Потро и Сам Куери.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ