Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Легендата "Видатокс"

Новото оръжие в битката с рака

Дума

6. Юни 2011 , брой: 126   10078   0
Снимка


Кубинската система за здравеопазване се смята за една от най-добрите в света. Поне това е мнението на много експерти. Потвърждение на мнението е и, че средната продължителност на живота на острова е 77,5 години. Не са много държавите в света, които биха могли да се похвалят с такава цифра. Режимът в Хавана има немалко критици, но дори и най-върлите от тях признават, че Куба полага огромни грижи за здравето на хората си. Специалистите от Острова на свободата заемат едни от водещите позиции в света в битката с много болести, дори и с рака. Днес алтернативните терапии все по-често доказват ефикасността си при сериозните заболявания. И тук Куба отново е в челните позиции.
"Видатокс" е лекарство, станало известно с рекордните 97% успеваемост в лечението на онкологични заболявания - успех, който не е бил постиган от никой метод досега. Токсината от син скорпион вече над 15 години е в процес на изследвания и изпитания в лабораториите на фармацевтично химическо предприятие "Лабиофам" - Хавана. Препаратът е експериментиран върху над 10 000 онкоболни.
В повечето случаи резултатите от прилагането му са добри. Основният ефект е, че "се подобрява качеството на живот на раково болния". Има противовъзпалителен и аналгетичен ефект, както и противотуморно действие в някои ранни случаи на заболяването.
Със започване на приемането на лекарството НЕ се спира нито една от лечебните процедури, назначени от лекуващия лекар - продължава се с химиотерапия, лъчетерапия или друго медикаментозно лечение, предупреждават кубинските специалисти. Всички методи на традиционната медицина са съвместими с приемането на токсината от синия скоприон.
Първоначално препаратът носеше името "Ескозул", впоследствие обаче кубинската страна се принуди да го преименува на "Видатокс". Причината са чужди фармацевтични фирми, които започнаха да произвеждат откровени ментета, но със същото или подобни наименования, при това със солени цени. Кубинските здравни специалисти обаче са категорични - лекарството трябва да е или безплатно, или да се продава на ниски цени.
Първият пациент, върху когото е изпробван този нетрадиционен метод на лечение, е била 28-годишната Ниурис Монзон. Тя твърди, че е живото потвърждение на ефективността на новото лекарство. "Бях на 11 години, когато ми казаха, че имам рак на панкреаса. Започнах да пия "Ескозул", когато бях на 15 г.", казва Монзон. Пред журналисти баща й разказа, че две години дъщеря му била лекувана и с химиотерапия, и с лъчетерапия. Тя претърпяла три операции, но без резултат. "Само отровата на синия скорпион помогна на детето ми", цитира Си Ен Ен Джозе Монзон.
Популярността на "Видатокс" като алтернативно лекарство за лечение на различни ракови заболявания е нараснала до епични размери както сред онкопациентите в Америка, така и сред техните семейства. В цял свят се търси това чудо. Продава се обаче само в Куба. Всъщност думата "продава" не е вярна - лекарството е безплатно. За него не плащат дори и чужденците, дошли в Хавана за последната си надежда. Пред лабораториите на "Лабиофам" винаги има огромна опашка.
Какво обаче представлява лекарството-чудо? Това е вид екстракт от един отделен вид скорпион, известен с името Rhopalurus junceus. То обикновено се разрежда с дестилирана вода, преди да бъде приложено.
Функциите на продукта са концентрирани върху подобряване качеството на живота - в средоперативен период, при химио- и лъчетерапии, при силно изтощен организъм, при силно отслабване на имунната система.
Има още нещо важно - препаратът спомага за свиване, намаляване на туморното образувание и оказва спиращо въздействие върху агресивността на метастазните клетки. Това обаче не се случва при всеки онкопациент, а при отделни индивиди.
90% от пациентите на "Лабиофам" са показали подобрение след 2 до 3 месеца след започване на прием на лекарството.
Основните ефекти са:
- ремисия на тумора след определен период на лечение;
- удължаване на живота на пациента;
- засилване на апетита и подобрение на съня;
- значително намаляване на болката.
"Видатокс" е разработен на основата на научните изследвания на кубинския биолог Мисаел Бордие. В продължение на 21 години Бордие е изследвал клиничните ефекти на токсина на синия скорпион в битката с туморите. При 70% от 50 000-те пациенти, които лекувал биологът, не са възниквали рецидиви на туморите, твърди самият той.
Куба има разработки и на други натурални лекарства, които също показват изключителни резултати в битката с рака. Биотехнологичните продукти са третото перо в доходите на страната, след туризма и парите на гастербайтерите. Днес Куба произвежда 38 лекарствени препарата, които се продават в 40 държави в света. Сред тях са ваксини срещу менингит В и С, лептоспироза, коремен тиф и много други. "Лабиофам" изнася продукцията си на три континента - в Европа, Азия и Америка.
В Куба работи и Център по молекулярна имунология - СИМАБ АД. Ако искате да го сравните с нещо подобно в България - няма такова. Няма и на Балканите. В целия свят има не повече от 20 такива центрове, в които основното направление е борбата с рака. СИМАБ е в тази бройка. Ето какви са научно-производствените им направления: създаване на моноклонални антитела и терапевтични ваксини за лечение на рак; лицензиране и технологии, свързани с лекарства против отхвърляне на присадени органи, за терапии по присаждане на стволови клетки, регулация на имунния отговор, клетъчна биоинженерия; провеждане на клинични изпитания  за лечение на рак от различен произход...
Резултатът също е налице - ваксина за рак на белия дроб "СИМАВАКС". Тя е регистрирана като лекарствен препарат в Куба и Перу, а клинични изпитания се провеждат в Бразилия, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Аржентина, Малайзия и Китай. В Куба ваксината се прилага само в болнични условия по преценка на лекуващия екип, съобразно състоянието на болните от рак на белия дроб. Както и при токсината от синия скорпион, основният резултат от ваксината е, че "се подобрява качеството на живот на раково болния".
Кубинските медикаменти в битката с рака печелят все повече привърженици в целия свят. Много хора, сполетени от страшната болест, вече научиха за действието на "Видатокс". В началото на миналия октомври 35 000 италианци "атакуваха" Куба с надеждата да се излекуват. Причината за този наплив е един излъчен в Италия репортаж за чудодейното лекарство, направено от отровата на синия скорпион, което отгоре на всичко "кубинците го подаряват". Някои предприемчиво се възползват от подаръка. Има случаи, в които взетото безплатно от Куба флаконче се е продавало за по 900-1000 евро. Днес обаче, когато Хавана вече иска цена за новия медикамент, веднага започнаха да се чуват гласове колко съмнително е лекарството. Вода в тази "мелница" нанасят и големите фармацевтични компании, чиято съпротива трудно се преодолява.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"