25 Април 2024четвъртък20:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Социалистите намериха 2 млрд. лв. в повече за бюджета

Какво предлагат левите депутати за второто четене на закона за 2018 г.

/ брой: 229

автор:Велиана Христова

visibility 1425

В приходната част на бюджета за 2018 г. да се впишат 2,05 млрд. лв. в повече от това, което предлага МС. Такъв текст са внесли депутатите от БСП за второто четене на най-важния за държавата годишен закон. Увеличението според тях ще дойде от промяна в данъчната система и от борбата с контрабандата.
Противно на очакванията, социалистите не предлагат промяна в процента от БВП, който се разпределя чрез бюджета, а намират ресурс в увеличаването на бюджетните приходи. Проблемът е, че от времето на Дянков ГЕРБ неизменно намаляват частта от БВП, която се включва в бюджета, и се хвалят, че в това отношение са отличниците на Европа. Вярно е, защото другите страни в ЕС не искат да са "отличници", а искат да имат пари за здравеопазването, образованието, науката, икономиката и прочее дейности, които определят жизнения стандарт на хората и на общините, и за развитието на икономиката. ДУМА неведнъж е подчертавала, че най-бедната страна в Европа, каквато е България и в която всички публични сектори са недофинансирани, инвестира чрез бюджета най-малко от БВП (около 39%), поради което именно е бедна. И ще продължава да обеднява, ако Владислав Горанов изпълни намеренията си до 2020 г. да сведе бюджета до 35,5% от БВП. Което ще е рекорд, непознат в света. В момента страните от ЕС-28 включват в бюджетите си около 44-45% от БВП, някои, като Дания и Швеция - дори над 50%. Което им позволява да правят сериозни социални разходи за населението си. Левият депутат проф. Румен Гечев посочва, ако България включи в бюджета си 44% от БВП, при брутен продукт около 100 млрд. лв., това ще означава за социалните дейности и икономиката през 2018 г. да има още 10 млрд. лв.!
Социалистите в НС обаче не прибягват до такъв "краен" вариант, който директно би бил отхвърлен от мнозинството. Предложенията им за второто четене на бюджет 2018 стъпват върху идеи, които са напълно осъществими, ако мнозинството прояви разум и ги приеме. На първо място е промяната в данъците, която би довела до увеличаване на бюджетните приходи и до по-справедливо облагане. Депутатите от БСП предлагат минималната заплата да не се облага с данък, а ставката 10% да се запази за доходите от 510 до 3300 лв. на месец. В този диапазон се вместват де факто огромната част от работещите българи, които всъщност получават доста по-малко, защото средната заплата в момента в страната е малко над 1000 лв. Върху месечен доход от 3300 до 10 000 лв. за горницата над 3300 лв. ставката на данъка се увеличава, по подобен начин расте налогът при доходи над 10 000 лв. Прогресивен данък се въвежда и за доходите от наеми, дивиденти и пр.
Какви промени в разходите на бюджета предлага за второто четене левицата, ако бъдат осигурени тези 2,05 млрд. лв. приходи в повече?

510 лв. на месец за отглеждане на дете

В проектобюджета, внесен от МС, е предвидено месечното обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години да е 380 лв. Предложението на левите депутати е тези пари да са 510 лв. Те ще се получават от 38 000 осигуряващи се майки. Предлага се също еднократната помощ за първолаци - 250 лв. в началото на годината, да е и за още 120 хил. ученици във II, III и IV клас. За общините пък, където има недостиг на забавачки, е напълно реално да се създаде национална програма с 15 млн. лв., предлагат от БСП.
Сред предложенията за второто четене на бюджета на левицата е и увеличение с 65,5 млн. лв. на Националния план за действие по заетостта. Не е справедливо, нито има логика в големите разлики между заварени и новоотпуснати пенсии при един и същ осигурителен принос, посочват левите депутати. Затова те предлагат през 2018 г. да бъдат преизчислени всички пенсии, отпуснати до 2013 г., както и да се увеличи максималният осигурителен доход от 2600 на 3300 лв., като се вдигне и максималната пенсия. За около 20 000 безработни пък, плащащи осигуровките си, от 9 на 12 лв. трябва да се увеличи минималното обезщетение за безработица, което е замразено от ГЕРБ от 8 години насам. И нещо много важно - да се вдигнат с 20 на сто заплатите на социалните работници, много от които сега получават суми, близки до минималната заплата.

Болниците да не са търговски дружества


Ако се премахне статутът на търговски дружества на болниците, който е абсурден за цивилизования свят, ще са необходими 500 млн. лв., за да бъдат покрити задълженията на държавните и общинските болници. С тази сума да се увеличат парите за здравеопазване, което е напълно възможно, предлагат депутатите от левицата. За оздравяване на болниците в труднодостъпни райони те са записали още 16 млн. лв. И 45 млн. лв., с които да стане възможно хора в тежко състояние да остават в болниците за необходимото лечение, а не бъдат изписвани да се оправят както могат вкъщи. За медицинските дейности за ранна детска възраст депутати от "БСП за България" предлагат допълнително 21 млн. лв., както и още 15 млн. лв. за стоматологичното протезиране на хора над 65-годишна възраст.

Още 67 млн. лв. за БАН и 60 млн. за ССА

ДУМА публикува вече няколко анализа за бюджета за образование и особено за наука, с който бюджет положението е катастрофално. Малко след като БСП обяви, че ще смени системата на делегираните бюджети и ще отмени пагубната неолиберална формула "парите следват ученика", от ГЕРБ заговориха за допълнителни компоненти в изчисляването на делегираните бюджети, които ще зависят и от показатели за демографското и географското положение на регионите. В проектобюджета на МС за 2018 г. са предвидени средства за осъществяване на тази промяна, но левите депутати са предложили за второто четене сумата да се увеличи с 30 млн. лв. Отделно те предлагат целева програма в подкрепа на образованието специално в обезлюдяващите се райони в размер на 50 млн. лв. За спортуване на децата в свободното време са предложени 3 млн. лв. допълнително. 
Най-голямата "дупка" в проекта на МС за идната година отново е науката. От Дянково време досега тя продължава да бъде "под карантина", колкото и да се размахват едни 63,5 млн. лв., които засега не са разчетени никъде, но щели да се използват за проекти в национални научни програми, каквито до момента не са разработени. Иначе парите за наука в научните институции и вузовете са замразени, само за покриване на минималната заплата от 510 лв. са предвидени в повече от тази година едни 20 млн. лв. за държавните вузове, 4,8 млн. лв. за БАН и около 3 млн. лв. за Селскостопанската академия. Заплатите в двете академии са престъпно ниски, учените масово напускат сектора, а и България. Затова от "БСП за България" предлагат за второто четене да се включат 5 млн. лв. за целева програма за подкрепа на младите учени, както и допълнителни 15 млн. лв., с които за степен "доктор" да се плаща възнаграждение, равно минимум на 75% от минималната заплата, а за "доктор на науките" - една минимална заплата. Други 44 млн. лв. за реновиране на студентските общежития, предлагат от БСП.
Отделно експертите на левицата са изчислили, че е напълно възможно с 83 млн. лв., платени целево, да се въведе минимален праг на заплащането на учените. За наука във висшите училища левите депутати са предложили парите да са 41,5 млн. лв. вместо 8-те милиона, които предлагат от ГЕРБ. За укрепване на все по-недофинансираната аграрна академия предложението е за 60 млн. лв. допълнително, а за БАН - 66,9 млн. лв. над предвидените в проекта на МС. От БСП предлагат също със 7 млн. лв. годишен бюджет да се създаде "Фонд за внедряване на научните изследвания в земеделието", с който да се стимулират производители, внедряващи български сортове, породи и технологии. В предложенията си депутатите са включили също 7 млн. лв., с които държавата да плаща таксите на студенти в приоритетни направления, които са поели ангажимент да работят в страната поне 3 години след завършването си.
Особено важен въпрос при гласуването на годишните разходи е този за инвестициите, които държавата прави за

стабилизиране и развитие на икономиката

Понеже неолибералите (у нас те са по-католици от папата) обявяват държавата за нещо лошо и безперспективно, в проекта на ГЕРБ темата е напъхана под килима. Няма държава в Европа, която да не подпомага развитието на икономиката си, включително на енергетиката. Затова, вместо да се унищожават целенасочено предприятия с държавно участие и да наблюдаваме как се влошава състоянието особено на малкия и средния бизнес у нас, по-добре да създадем фонд "Индустрия" към Министерството на икономиката с капитал 100 млн. лв., предлага левицата. Това също би било напълно възможно, ако се увеличат приходите в бюджета със споменатите в началото 2.05 млрд. лв. С този фонд ще се осигури дялово участие на държавата и изграждане на нови предприятия, особено в закъсалите региони. Левите депутати предлагат увеличение на капиталовия трансфер за "Пътна инфраструктура" и "Железопътна инфраструктура", за АМ "Струма", За БДЖ "Пътнически превози", за ДП "Български пощи" и др. Както и спиране на концесионирането на летище София.  
За най-бедните региони депутатите от "БСП за България" предлагат и фонд за регионално развитие към МРРБ в размер на 120 млн. лв. - за пътна инфраструктура. А също - 17 млн. лв. в повече за компенсиране на нерентабилен селищен и междуселищен транспорт. На 111 общини, които имат минерални извори, пък ще се окаже инвестиционна подкрепа с 15 млн. лв., ако управляващите не отказват като магаре на мост да дръпнат напред инфраструктурата в тези общини. Според левите депутати за стимулиране на туризма трябва да се предвидят 15 млн. лв., с които държавата да дава ваучери на туристи, които почиват извън сезона с поне 4 нощувки. Освен това левите настояват в Закона за бюджета да се запише, че държавните институции са длъжни да плащат наеми на общините, на чиято територия са, защото в момента те са натрупали над 20 млн. лв. задължения към общините. Интересно предложение е също държавата да осигурява средства по програма за разкриване на дистанционни работни места в обезлюдяващи се райони, като едно работно място бъде оборудвано с компютър, интернет и пр. със средства до 5000 лв. 
Към всичко това - за сектора "Отбрана и сигурност" левицата е внесла предложение парите да се увеличат с 350 млн. лв., а основната заплата за най-ниската длъжност в сектора да се увеличи от 380 на 420 лв. 
     



   

  

       
 
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ