25 Април 2024четвъртък16:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

Иван Таков:

Годишно изчезват 20 млн. лв., събрани за чистотата в София

БСП няма да подкрепи план-сметката за почистването на града, казва общинският съветник от групата на социалистите в столицата

/ брой: 229

автор:Деси Велева

visibility 95

ИВАН ТАКОВ е роден на 24 април 1979 г. в София. Висше образование е завършил през 2002 г. в "McGill University", Монреал, Канада - специалност финанси. Има следдипломна квалификация в БНБ в отдел "Инвестиции", сертификат за професионална квалификация от "Училище за политика", Националната програма "Управленски умения" на НБУ. Сега е общински съветник от БСП в София. Зам.-председател е на постоянната комисия по финанси и бюджет и член на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори.

"Може да благодарим на европейските чиновници, че ще дойдат тук за шест месеца, за да се радваме на повече почистени улици"


- Г-н Таков, преди няколко дни от Столичната община оповестиха колко пари ще се дават за чистотата на града през следващата година, както и как са използвани предвидените средства през изминаващата година. Как ще оцените изпълнението на план-сметката по чистотата за първите отчетени девет месеца на 2017 г.?
- Трябва да посоча сериозно неизпълнение по някои от дейностите в план-сметката на заложеното преди година. От публикувания отчет става ясно, че изразходваните средства са 127,6 млн. лв. от общо предвидените за цялата година 172,8 млн. лв. Най-сериозно е неизпълнението на план-сметката в графата за проучване, изграждане, експлоатиране и закриване на депа за отпадъците. Там са използвани само 18 млн. лв. от предвидените 40 млн. лв. Това е огромна разлика между планирано и постигнато.
Подобно несъответствие има и в други области - като събиране и транспортиране на битови отпадъци, както и за лятното почистване. При него например са похарчени три пъти по-малко от предвидените средства за почистване на алеи, тротоари, отводнителни шахти, на графити и на нерегламентирана реклама. В същото време надхвърляне на разходите е налице само при зимното почистване, което се оправдава с по-тежката зима в началото на 2017 г. В тази сфера разходите засега надхвърлят планираното с 1,7 млн. лв.
Вижда се, че се харчат милиони за чистота, а градът все още е мръсен, прашен, продължаваме да страдаме от повишеното количество на фини прахови частици във въздуха. Независимо какво се постига с ограничаването на транспорта в центъра на града, с подмяната на системите за отопление в крайните квартали, които използват въглища, прахът продължава да е по уличните настилки и ние го дишаме. Това означава, че София не се чисти както трябва и ние от БСП настояваме почистването отново изцяло да стане общинска функция. Имаме общинско дружество, което за съжаление в момента обслужва само три района, а има по-голям капацитет.
- Както казахте, от план-сметката за тази година става ясно, че не са използвани голяма част от средствата, предвидени за лятно почистване. В същото време за следващата година се предвиждат още пари за тази дейност. Как си го обяснявате?
- Това е интересен детайл от проектодокументите за разпределяне на средствата за чистотата през 2018 г. За миене на улици са предвидени действително допълнително пари - над 4,8 млн. лв. повече. 3 млн. лв. от тях ще отидат за лятно улично почистване, а 1,8 млн. лв. повече ще се дадат за по-чиста зелена система. Мотивът за това обаче не е, че искаме градът ни да стане по-малко мръсен заради самите хора, а се посочва предстоящото европредседателство. В документа е записан директно текст, че именно то е причина за по-честото миене на улиците. Затова може да благодарим на европейските чиновници, че ще дойдат тук за шест месеца, за да се радваме на повече почистени улици. И тъй като НДК се намира в район "Триадица", той е разделен на две - т.нар. Евротриадица, която ще се чисти повече, и обикновената "Триадица", за която не са отделени чак толкова средства.
- При сравнението на предвиденото и разходваното за чистота през тази година става ясно, че общината е събрала около 20 млн. лв. повече от столичани, отколкото е изхарчила. Какво става с разликата?
- Действително, всяка година Столичната община събира с около 20 млн. лв. повече за чистота, отколкото разходва. По закон средствата от такса смет могат да се използват само за дейности по чистотата. През 2016 г. приходите са били 198 млн. лв., а разходите - 178 млн. лв. Неведнъж сме питали къде отиват тези пари. До момента нямаме отговор. Това е и една от причините и тази година да не подкрепим план-сметката.
За 2018 г. са предвидени 183 млн. лв. за изразходване, а ще се съберат над 200 млн. лв. Това означава, че пак ще останат около 20 млн. лв. Пак питаме - къде ще отидат тези пари?
Въпреки тази голяма разлика, и през следващата година се залагат финансови средства, които няма да се усвоят. Странно е, че се увеличават например с още 4 млн. лв. разходите за проучване, проектиране, експлоатация и закриване на депа, при положение, че и през настоящата година предвидените средства не са използвани.
- Защо се налага например издръжката на Столичния инспекторат да бъде увеличена с половин милион лева?
- Много пъти сме задавали този въпрос. Питали сме и защо изобщо тази дейност е към функциите по чистотата. През следващата година ще бъдат отделени 7,4 млн. лв., което е с 551 000 лв. повече от 2017 г. Дали общината увеличава щата на служителите за по-добър контрол или ще има ръст на заплатите? Не е ясно. Ще установим това, когато план-сметката влезе за разглеждане в комисиите и в Столичния общински съвет през декември.
- От години се говори за нов начин на изчисление на такса смет. Все още в много градове, включително и в София, хората не плащат според изхвърленото количество. Накъде трябва да се върви?
- С промените в Закона за местните данъци и такси се върви към прилагане на философията "замърсителят плаща". Тази идея е много добра, въпросът е на практика как ще се осъществи. У нас все още такса смет е нещо като имотен данък, защото се изчислява на базата на промилите от данъчната оценка и има упреци, че това не е много справедливо. В някои европейски градове се купуват специални торби за смет, в които се събират отпадъците. Така се финансират предварително дейностите по събиране и обработване на сметта. Колкото изхвърляш, толкова и плащаш. Но при нас подобна практика едва ли ще проработи. Все още има хора, които изхвърлят боклука си през прозореца, и няма как да очакваме, че ще ги накараме да си купуват специални торби. Затова ще се мислят и други варианти, свързани със сметките за ток, вода или според регистрирани жители на адреса. Интересно е, че новата методика ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. Следователно ще е след местните избори през 2019 г., което показва уплах в управляващите от промяна на ставката, защото се очаква физическите лица да поемат по-голяма тежест.
Очакваме правителството съвместно с Националното сдружение на общините в Р България да предложат новата методика и се надявам тя да е справедлива, а не просто да се окаже, че от бизнеса ще се прехвърли една сериозна тежест върху физическите лица. Защото и в момента такса смет не е никак ниска. Но е и несправедливо сам пенсионер да плаща колкото четиричленно семейство в един и същи блок, само защото жилищата на двете домакинства са с еднаква данъчна оценка.


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 354

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 281

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ