20 Април 2024събота16:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Теменужка Петкова:

Ако догодина започне изграждането на "Белене", ще е готова за 10 г.

Без "Росатом" много трудно бихме направили каквото и да било, призна министърът на енергетиката

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 405

При инвестирани до момента над 3 млрд. лева в проекта АЕЦ "Белене" и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме. Това заяви вчера по БТВ енергийният министър Теменужка Петкова. Това, което БАН прави като извод в доклада, е, че най-лошият сценарий е, ако нищо не се предприема, каза Петкова. Тя обяви, че според учените продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, която трябва да бъде разгледана. Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ "Белене" беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки, припомни тя.
БАН не разглежда вариант, в който ще се наложи допълнителна инвестиция от страна на държавата. Ние разполагаме с най-ценното за този проект - с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта, подчерта Петкова. 10,5 млрд. евро са червената линия, която БАН смята, че не трябва бъде прекрачвана от гледна точка на разходите, които трябва да бъдат инвестирани в проекта. Отделно от това докладът казва, че лихвата трябва да е под 4,5%, а съотношението дълг - собствен капитал да е 70:30, поясни министърът.
По думите й БАН определено казва, че има варианти, в които проектът е финансово жизнеспособен. Енергийният министър припомни, че БАН разиграва няколко сценария. Единият е с максимален размер на разходите, с лихва над 4,5% и съотношение дълг - собствен капитал, различно от това, което БАН посочва. Там са разиграни 90 комбинации. "Когато разходите са  максимално завишени, тогава проектът е финансово нежизнеспособен в нито една от 90-те комбинации. Но в другите сценарии се оказва, че проектът е финансово жизнеспособен", разясни Петкова.
Ако започнем изграждането на АЕЦ "Белене" през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 - 2029 г., стана ясно още от думите на енергийния министър. Според нея не се изключва нито един вариант, а без "Росатом" този проект няма как да бъде реализиран. "Все пак "Росатом" е конструктор на проекта, те са производители на това оборудване и без "Росатом" много трудно бихме могли да направим каквото и да било", каза Петкова.
За да бъдем абсолютно сигурни, че доставеното оборудване ще се съхранява по начин, който ще гарантира неговото качество, НЕК ще подпише договор с "Атомстройекспорт", който да ни гарантира, че те ще правят преглед и надзор по отношение на съхранението на оборудването, посочи енергийният министър. Тя каза, че скоро тези разговори да започнат, за да има яснота по темата в обозримо бъдеще. Съществува вариантът с използването на реакторите, или на единия от тях, за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но това трябва да бъде следващ вариант, ако първият не се реализира успешно, каза министърът.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ