24 Април 2024сряда02:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гаф с превода прекъсна речта на Таяни в Народното събрание

Като предизвикателства пред България шефът на ЕП посочи енергийната инфраструктура, транспорта и цифровата икономика

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 21

Технически гаф прекъсна обръщението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в Народното събрание вчера. Заедно с делегация от ЕП той е на работно посещение в София по повод предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Минути след като Таяни започна да говори от парламентарната трибуна, се оказа, че никой от присъстващите не разбира и дума заради липса на превод от италиански в слушалките. "Много ми е трудно да говоря на български. Следващия път", пошегува се със суматохата Таяни, който бе помолен да спре речта си и изчака на трибуната конфузната ситуация да бъде овладяна.
"Започвам отначало. Наша и ваша цел е да се доближим до гражданите и с оглед на изборите през 2019 г. Икономическата криза, от която едва сега излизаме, терористичната заплаха, която виси над нашите градове, са основните тревоги на Европа. Гражданите искат Европа да отговори на тези въпроси по конкретен начин", започна речта си шефът на ЕП. Той отбеляза, че приносът на националните парламенти е важен за дебата относно бъдещето на Европа и реформите. "Имайки предвид, че голяма част от законодателната част на националните парламенти се състои в транспониране на европейското законодателство в национално, те имат за задача да обяснят на гражданите за какво става въпрос. Вие сте нашите най-добри съюзници в усилията да доближим Европа към гражданите", заяви в типичен бюрократски стил той.
"Според последния доклад на механизма за сътрудничество България отбелязва допълнителен напредък. Насърчава ви да продължите по този път. Ако се направи сравнение с Франция и Германия, България е по-малка страна, но тя има огромен потенциал, за да продължи по пътя на отворени пазари, и т.н.", реши да разтълкува последния доклад, който разедини опозиция и управляващи у нас през последните дни.
Председателят на ЕП подкрепя членството ни в Шенген и похвали усилията ни по опазването на външната граница на ЕС. "Миналата седмица в ЕП започна работа и прие позицията си по реформата на Дъблинския регламент, за да може сегашната неефективна система да се промени. България заслужава да получи оценка на ЕС и институциите за начина, по който контролира външните си граници. Що се отнася до Шенген, парламентът поддържа убедено приемът на България. Надявам се, по този въпрос ще има скоро положително решение и в съвета", заяви ръководителят на ЕП.
Като предизвикателства пред страната ни Таяни посочи модернизацията на производството, интеграцията на пазара на стоки и услуги, енергийната инфраструктура, транспорта и цифровата икономика. Той призова държавата да развива и използва огромния потенциал на талантливите ни деца като отпор срещу застаряването на населението.
Таяни, генералният секретар на европарламента Клаус Веле и представители на парламентарните групи в Брюксел се срещнаха и с шефа на НС Цвета Караянчева. Евровизитата бе сред причините за спешното отстраняване на Димитър Главчев като председател на Народното събрание. Както ДУМА писа, заради опитите му да цензурира опозицията БСП отказа да влиза в зала и се закани да слуша речта му от балкона в залата. Според слуховете опасенията на премиера от лошите впечатления от бойкота са станали причина Борисов да принуди Главчев да напусне поста.



Председателят на ЕП гледаше недоумяващо техниката, която провали началото на речта му
Снимка Емилия Костадинова

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ