24 Април 2024сряда00:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ту-22М3 ще бъде модернизиран

Руският бомбардировач ще получи ново електронно оборудване, двигатели и крилати ракети

/ брой: 230

автор:Георги Георгиев

visibility 1560

Руският свръхзвуков бомбардировач със среден обсег Ту-22М3 ще бъде кардинално модернизиран, съобщи в края на миналата седмица ТАСС. Агенцията съобщава, че модернизирането на намиращите се в строя бомбардировачи ще започне от следващата година, а новата модификация ще се нарича Ту-22М3М. В момента, по различни данни, ВВС и ВМФ на Русия имат общо около 60 самолета Ту-22МЗ, половината от тях се предполага, че ще бъдат обновени до 2020 г.
Модернизацията ще включва замяна на бордовото радиоелектронно оборудване, което ще бъде аналогично с това на стратегическия бомбардировач Ту-160М2, който излезе наскоро от цеха на завода в Казан, двигателите също ще бъдат като на "стратега" - НК-32-02. Също така ще бъде обновена и ергономиката на кабината, ресурсът на планера на самолета ще бъде удължен до 35 години.
В същото време във вестник "Известия" бе публикувана статия, посветена на новото ракетно въоръжение на Ту-22М3М. В нея се твърди, че модернизираните бомбардировачи ще могат да носят под крилата си по две крилати ракети Х-32, които наскоро бяха приети на въоръжени, а във фюзелажа ще бъде монтирана револверна установка, подобна на тази на Ту-160. Не се споменава колко крилати ракети ще бъдат заредени в "револвера", но според журналистите от "Известия" в него ще бъдат заредени нови крилати ракети, известни като "изделие 715". Тяхната история е следната. През 80-те години няколко десетки Ту-22М3 са били оборудвани с револверни установки за крилати ракети Х-15, с дължина пет метра. Тези ракети вече са снети от въоръжение,    но руските военни са се върнали към идеята за използване на компактни крилати ракети, които незначително да отстъпват по характеристики на използваните от Ту-160 Х-101, смята главният редактор на сайта Militaryrusia Дмитрий Корнев. Като резултат на бял свят се е появило "изделие 715", което ще бъде изпитано следващата година.
Според военния историк Дмитрий Болтеников, цитиран от "Известия", Ту-22М3М с новите ракети може да се превърне в универсален ударен комплекс. Според него полк от Ту-22М3М ще нанася първо удар с крилатите "715"-стки по радари, командни пунктове и позиции на ПВО, а като наближат целта ще използват тежките Х-32. В момента Ту-22М3 се използват от руската авиация в Сирия само единствено като носители на свободнопадащи бомби, с които се поразяват цели на терористите.



Руски бомбардировачи Ту-22М3 по време на полет


 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ