Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Такса "благодарност"

Мая Йовановска

23. Ноември 2017 , брой: 230   544   0След години непрестанно увеличаване на цените на водата у нас, които винаги са обосновани с уж повече инвестиции в подобрения и ремонти на остарялата мрежа, секторът си остава един от най-нереформираните. КЕВР си подписва плановете на дружествата, а те продължават да отчитат огромни загуби. Най-големите в ЕС. Средните са 60%, а в Добрич отчитат над 84%, само в няколко града са под 50%. Какъв е контролът има ли реално инвестиции - никой не може да каже, еле пък КЕВР. Въпреки вложените милиарди през последните 8 години, основно европари, ситуацията не е добра, признава Ивайло Касчиев от регулаторната комисия.
От десетилетия слушаме как 12 млрд. лв. са необходими, за да доближим качеството на водните си услуги с това в ЕС. Уж има вложения, но сумата не намалява. Най-важно било обаче да се запълни критичната дупка от 8 млрд. лв. Парите трябвали за справяне със загубите на вода и подобряване качеството на доставките. Е, нали досега твърдяхте, че все в това инвестирахте?
Преди ден зам. регионалният министър Малина Крумова заявява, че основен финансов инструмент за ВиК сектора трябва да е не ОП "Околна среда", а цената на услугата и това е целта на реформата. А т. нар. реформа вече е изготвена от МРРБ. Новото е, че ще има цена за социално слаби, но с максимален праг 1,5 куб. на човек, а още по-новото е, че освен за доставка, отвеждане и пречистване на вода всички ние ще плащаме и нова такса "солидарност" от по 10 ст. на кубик.
С плашилото, за да не фалира едно или друго, държавно или общинско дружество, властта за наша сметка все ги спасява години наред. Ние и сега си плащаме загубите и кражбите на вода, но от 2020 г. ще плащаме и допълнителна такса "солидарност", за да покриваме необходимите 8 млрд. лв. Честито на всички потребители! За тях управниците не се интересуват дали няма да фалират. Честито и на властта. Тя сигурно ще си получи такса "благодарност".
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"