Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Спорт

Боксовата лига ще прерасне в Балканска

Владимир Николов

23. Ноември 2017 , брой: 230   219   0Националната боксова лига за мъже ще прерасне в Балканска лига най-късно през 2019 г., обяви президентът на БФ Бокс Красимир Инински. Утре от 18.30 ч. в зала “Диана” в Ямбол ще се състои третият, финален кръг на най-новия боксов турнир у нас, който стартира в началото на юни. I кръг в Пазарджик и II в София се проведоха при огромен зрителски интерес. За финалите входът е свободен. Това е подарък от родната федерация и община Ямбол заради приноса на братя Асенови – Даниел, Боян и Катин, към родния бокс.
Отборните битки се приемат много добре не само у нас, но и в съседните страни, а след финала започват разговори за създаване на Балканска лига, поясни Инински. Предимствата на Националната лига са много и за клубовете, и за боксьорите, и за феновете. Клубовете пестят разходи, тъй като срещите приключват за един ден, докато републиканските първенства са по няколко дни. За победа боксьорите получават 70 т., колкото и републиканските шампиони. Загубилите пък носят на отборите си по 40 т., колкото и финалистите на държавните първенства. Точковият актив е важен не само за ранглистата на боксьорите, но и за финансирането на клубовете. Има стимули и за състезателите, като шампионите във всяка категория ще получат по 1000 лв. "Най-добрите ни боксьори имат възможност допълнително да трупат опит, тъй като календарът е беден откъм състезания, особено за по-тежките категории, сподели националът Петър Белберов (+91 кг), който наскоро бе отличен за най-добър боксьор на авторитетния турнир в Тампере, Финландия.
Догодина Националната боксова лига ще излъчва и отборни шампиони, а федерацията обмисля да разшири формата и за младежи, и за жени. През 2018 г. ще има и повече кръгове.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"