29 Март 2024петък14:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С ниски цени започна изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско

/ брой: 230

автор:Дума

visibility 6

Изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско започна, а цените отново са ниски. Това съобщиха от Сдружението на производителите на ориенталски тютюн, предаде fermer.bg. От няколко дни представители на фирмите "Саке" и "Сокотаб" изкупували продукцията на тютюнопроизводителите в сатовчанското село Вълкосел. Хората продават произведената тази година реколта въпреки призива да я задържат, коментира председателят на сдружението Арбен Мименов.
Като причина за това Мименов отчита факта, че голяма част от производителите не са получавали пари от повече от една година и изнемогват. Това ги кара да дават тютюна си и на цена под 7 лева, допълни той. "Миналата година продадох тон и половина тютюн. Взех около 5000 лева, а разходите ми наброяваха 2800 лева. Младите хора не стоят тук. На никого не му се занимава с тютюн", разказа Саит Саидов от Вълкосел.
Че парите не достигат, смята и Халил Летифов - друг производител на суровината. По думите му никой от тютюнопроизводителите не плаща осигуровки. Ако човек получи 5000 лева, то 4000 лева трябва да плати за осигуровки.
Цената е ниска, спрямо разходите тази сума не може да ни се получат нещата. Ние искаме да се осигуряваме, но не можем. Защо и държавата да губи, и аз да губя, да не мога да се осигурявам, коментира той.
По-късно вчера от МЗХГ съобщиха, че след заседание на постоянно действащата комисия по тютюна към Областна дирекция "Земеделие" - гр. Благоевград, е отнет лицензът за изкупуване на суров тютюн на фирма "Лийв Табако А. Михайлидис" АД. Мотивът е постъпили сигнали срещу фирмата за неизпълнение на сключените договори с тютюнопроизводителите, съобщиха от МЗХГ.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ