Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

БСП предлага думата "инвалиди" да се замени с "лица" в 9 закона

Крум Зарков и Михаил Христов смятат, че това е положителна стъпка към социалното приобщаване и реализацията им като пълноправни граждани

Юлия Кулинска

23. Ноември 2017 , брой: 230   200   0Думата "инвалиди" в 9 закона да се замени с "лица", предлагат зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков и народният представител от левицата параолимпиецът Михаил Христов. Те внесоха в деловодството на парламента вчера проект за изменение на Закона за държавните такси. "Самото понятие "инвалид" носи негативен заряд. Етимологията на думата означава невалиден, лишен от законна сила, недействителен, болен. Хората с увреждания не са невалидни и затова предлагаме определението да бъде заличено от законодателството и да бъде заменено с "лице с увреждане", мотивираха се депутатите. Това налага промяна в девет закона - за висшето образование, за здравното осигуряване, за жп транспорта, за защита на животните, за лова и опазване на дивеча, за ветеринарномедицинската дейност, за движение по пътищата и за устройството и застрояването на Столичната община.
Депутатите уточняват, че изменението няма да реши много от проблемите и трудностите, пред които са изправени хората с увреждания у нас. С приемането на законопроекта обаче обществото би направило положителна стъпка към социалното им приобщаване и тяхната реализация като пълноправни граждани, уточняват Зарков и Христов. Те припомнят, че в сферата на социалните политики и труда хората се категоризират като работещи и неработещи, като основен критерий е физическата работоспособност на отделния човек. "В нашето законодателство лицата се делят на работоспособни и неработоспособни. Подобен и подобен тип определения въвежда в заблуждение и предразсъдъци, изграждани дълго от обществото спрямо реалните възможности на лицата и тяхната реализация. Такъв е най-вече случаят с хората с увреждания и неправилното използвано определение към тях, че са инвалиди. В общество, стремящо се към солидарност и европейски ценности, е немислимо хората с увреждания да бъдат наричани така", аргументират се депутатите от БСП.
Двамата депутати подчертават, че в редица държави членки на Европейския съюз е унифицирано понятието на хората с увреждания то е people with disibilities. Те уточняват, че САЩ също са изключили думата "инвалид" и са я заменили с понятието, което се използва в Европа.      

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"