Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

БСП иска Цацаров да разпита Борисов за наркотрафикантите

Премиерът да каже кога, откъде и от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията и кои са въпросните лица, призовават социалистите

Юлия Кулинска

23. Ноември 2017 , брой: 230   516   0"БСП за България" настоява главният прокурор Сотир Цацаров да разпита премиера Бойко Борисов за изявленията му, че има депутати, замесени в наркотрафик и в купуване на гласове от затворници. Това обяви вчера секретарят на парламентарната група на левицата Филип Попов. Сигналът е подписан от Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Крум Зарков, Филип Попов, Георги Свиленски и Елена Йончева. Припомняме, че на 12 ноември Борисов заяви: "В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници".
Недопустимо e в Народното събрание да има депутати, които са свързани с подобни деяния, категорични са социалистите. Според тях Главната прокуратура трябва да прецени какви действия да предприеме, нищо че Сотир Цацаров обясни, че Борисов е направил политически изказвания.
"Като се имат предвид горепосочените факти и информация, моля да извършите всички необходими действия, съгласно приложимия закон, включително и да разпитате министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов кога, откъде и от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията, както и кои са въпросните лица, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове, и дали e предоставил същата информация на компетентните държавни органи за предприемане на необходимите действия", настояват от БСП в сигнала, изпратен до главния прокурор.
От ГЕРБ опитаха да обяснят, че твърденията им са въз основа на информации от медиите. Тома Биков цитира публикации, свързани с акцията на ГДБОП в Русе и задържането на брата на депутата от БСП Георги Стоилов Илия Стоилов. Маноил Манев пък "огласи" за сетен път журналистически интерпретации за обвинението на народния представител от левицата Манол Генов за купуване на гласове. Като доказателство Биков размаха разпечатки от вестници и сайтове отпреди няколко седмици.
Гербаджията заплаши социалистите, че ако не са разбрали кои са наркотрафикантите в НС, днес от ГЕРБ щели да дадат подробна пресконференция. "Ако са решили, че не могат да носят отговорност, да спрат да я носят, като ги изключат от парламентарната си група. Ако не могат да разберат за какво става въпрос, това означава, че в 80% от случаите най-вероятно действат неадекватно", предупреди Биков.
По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Върховната касационна прокуратура е започнала проверка по повод думите на премиера, че в парламента има хора, които са замесени в наркотрафик. Тя е по сигнали на Гражданското движение "Борец" и движение "Възраждане". Арнаудова уточни, че ако и от "Позитано" 20 поискат проверка, сигналът ще бъде присъединен към другите два.

Цацаров да провери дали Борисов e предоставил същата информация на компетентните държавни органи за предприемане на необходимите действия, призовават социалистите
снимки Емилия Костадинова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"