19 Април 2024петък12:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Проф. Емма Кьолеян:

Устойчивостта към антибиотиците нараства като "търкаляща се снежна топка"

Тези медикаменти са животоспасяващи при лечение на сериозни инфекции като сепсис, бактериален менингит, пневмония, казва микробиологът

/ брой: 231

автор:Аида Паникян

visibility 322

Проф. д-р Емма Кьолеян, д.м., началник на Отделението по клинична микробиология на Медицинския институт на МВР, е единственият български учен, поканен да участва в работата на тазгодишния Европейски ден на осведомеността за антибиотиците, който се проведе в Брюксел на 15 ноември. Инициативата, открита от директора на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) д-р Андреа Амон, д.м., се провежда за 10-а поредна година. В работата й участваха над 140 експерти от СЗО, представители на здравните`власти от различни европейски страни, на съсловни организации на лекари, медицински сестри, ветеринарни специалисти. Събитието бе приветствано от комисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

- Какво означава полирезистентен щам?
- "Полирезистентен" микроорганизъм най-често се дефинира като микроорганизъм, устойчив на повече от 3 групи клинично използвани антибиотици.
- Всеки човешки организъм ли може да бъде атакуван от полирезистентен щам, при какви обстоятелства и защо?
- Да, практически всеки човек може да бъде засегнат, но по-често представителите от т.нар. рискови групи: пациенти, които са приемали антибиотици през последните 3-6 месеца, лежали са скоро в болница, претърпели са инвазивни медицински процедури, имат множество съпътстващи  заболявания или са с политравма, хора с намален имунитет (най-малки деца и по-възрастни пациенти).
- Днес младите жени четат интернет форуми и дамгосват антибиотиците като отрови за децата им. Имат ли основание за това и защо?
- Антибиотиците и химиотерапевтиците са  много ценен клас медикаменти - те въздействат избирателно на микроорганизмите, атакувайки конкретни мишени в тях, и не засягат макроорганизма, т.е. в клетките на човека тези мишени отсъстват. Друг въпрос е, че антибиотиците имат странични действия - алергични реакции, увреждане на бъбреците, черния дроб, потискане на нормалната микрофлора и др. Но антибиотиците са животоспасяващи при лечение на сериозни инфекции като сепсис, бактериален менингит, инфекциозен ендокардит, перитонит, пневмония. Те са и уникални и социално значими, защото излекуването на един човек прекъсва епидемичната верига да бъдат заразени околните.
Например бактериалните менингити в миналото са били с изключително лоша прогноза - 90% смъртност. Сега благодарение на навреме приложени подходящи антибиотици прогнозата на заболяването е благоприятна в 90% от случаите.
...Младите майки би трябвало да се доверят на лекаря, който ще разграничи вирусна от бактериална инфекция и да предпише антибиотик. В педиатрията се прилагат антибиотици с голяма терапевтична ширина, т.е. високоефективни и с много малко странични ефекти.
По аналогичен на действието на антибиотиците начин обаче се проявява и антибиотичната резистентност. Тя не само компрометира лечението на конкретния човек, но и устойчивите бактерии се разпространяват във външната среда, заразяват представители на семейството, колегите, съучениците, децата в детските заведения и така стават обществено опасни.
Детерминантите на антибиотичната резистентност най-често се носят от гени ДНК, разположени на плазмиди, които се разпространяват предимно чрез бактериалната конюгация (полов процес, при който плазмидът от резистентния бактерий преминава в доскоро чувствителния и го превръща в антибиотична резистентен). Този процес се извършва за 20-30 минути. Микроорганизмите се размножават много бързо - на всеки 20 минути. Затова възникването на антибиотичната резистентност много бързо може да се разпространи в обществото. Касае се за истински епидемии от гени, по-значими дори от епидемията със СПИН. Веднъж възникнала, резистентността нараства по механизма на "търкаляща се снежна топка" и постепенно се загубва възможността съответният антибиотик или клас антибиотици да бъдат ползвани за лечението на конкретната инфекция.
- Напоследък интернет ни залива със статии, озаглавени "Не купувайте месо от магазина, пълно е с антибиотици", и хората купуват меса от немного ясни източници.
- Според мен този проблем е преекспониран. В миналото, а все още в някои страни и днес антибиотиците са ползвани като растежни стимулатори за натрупване на биомаса в селскостопанските животни и птици, както и в рибовъдните стопанства. Официално първо в европейските страни това е забранено. Все още не е ясно в какъв размер е упражняваният контрол и дали антибиотиците не се прилагат във фуражите и директно в аквакултурите, за да предпазват от инфекции при отглеждане при недобри хигиенни условия. Препоръчва се в домакинствата и в заведенията за обществено хранене много внимателно измиване на суровите продукти, обработката им на определено място, с определена посуда, ножове преди термичната обработка и щателно почистване след това.
- Защо се твърди, че голяма част от медицинските открития, като хирургични интервенции, химиотерапия при онкоболни, трансплантациите и пр., са застрашени?
- Наистина много от постиженията на съвременната медицина са възможни благодарение на антибиотиците.
Хирургичните операции например изискват перфектна техника, но и антибиотична профилактика непосредствено преди процедурата, която да предпази с ефективни концентрации по време на цялата операция от възникването на инфекции на хирургичното място.
 Химиотерапията при онкологични и хематологични пациенти неминуемо уврежда и защитните сили на макроорганизма. В този случай и микроорганизми с ниска вирулентност, вкл. от нормалната микрофлора, могат да предизвикат тежки системни инфекции с неблагоприятна прогноза, но са разработени стратегически програми с участие на антибиотиците за недопускането им. Аналогичен е случаят с трансплантациите: за потискане на реакцията за отхвърляне на присадения орган се прилагат имуносупресивни средства. Техният потискащ ефект върху имунната система изисква прилагането на профилактични антибиотици.
Допреди 20-ина години туберкулозата се смяташе за почти овладяна благодарение на успешното прилагане на ваксината BCG (България е от основните производители и износители) в съчетание с препоръчания от СЗО комбиниран терапевтичен режим за предпазване от възникване на резистентност в хода на продължителния курс на терапия около 6 месеца. За съжаление днес туберкулозата е рекласифицирана, т.е. е в групата на отново възвръщащите се заболявания. Причината е във възникването на проблемни устойчиви щамове и тяхното разпространение (често при болни от СПИН, в затворите).
- Какво оръжие срещу вътреболничните инфекции има съвременната медицина?
- "Оръжието" е в ръцете на медицинските работници, на първо място, но и на обществото. В болниците са въведени стандартни и други предпазни мерки, практика на добра хигиена, дезинфекция, стерилизация, асептични процедури и най-важната мярка - на хигиена на ръцете на медицинския персонал. У нас те са въведени като задължителни мерки с медицински стандарт на МЗ по превенция и контрол на вътреболничните инфекции (МБИ). Обществото и пациентите също могат да подпомогнат намаляването на честотата на ВБИ, като предварително се информират как сами да се предпазват, ако постъпят в болница, да подпомагат медицинския персонал, да следят дали се спазва миенето и дезинфекцията на ръцете и да го изискват.
- У нас мнозина недоволстват от краткия болничен престой, обвиняват касата, че пести пари от здраве, или лекарите, че гледат по-бързо да се отърват от болните, и пр. Има ли връзка болничният престой с ВБИ и антимикробната резистентност и каква е тя?
- Връзката е пропорционална. В болничната среда са се селекционирали антибиотично-резистентни микроорганизми, както и устойчиви на факторите на външната среда и дезинфектанти. Неминуемо пациентът се колонизира с тях и става техен носител. Това е особено демонстративно в интензивните отделения, в които след 4-ия - 5-ия ден пациентът се колонизира в около 90% от случаите. Затова в целия свят съществува препоръка и тенденция за по-кратък болничен престой и за по-кратки антибиотични курсове, тъй като излишното им прилагане само ускорява развитието на устойчиви микроорганизми.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ