19 Април 2024петък21:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бум на военните разходи в Европа

Евросъюзът ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно за военните

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 34

Европа ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно през следващите години, за да модернизира военните си сили за все по-дигитализирана война. Това сочи анализът на експерти от областта на отбраната.
Докладът на Конференцията за сигурност в Мюнхен, за който са допринесли и от консултантската фирма "McKinsey" и базираната в Берлин "Hertie School of Governance", гласи, че лъвският дял от парите ще трябва да бъде изразходван за усилията за по-добро координиране на оръжейните системи. Това включва усъвършенстване на софтуера и хардуера и увеличаване на честотната лента, за да се гарантира, че дори в отдалечени райони войските не са отрязани от оръжейни системи, задвижвани от цифрови мрежи, съобщи "Политико".
Анализът, който ще бъде публикуван следващата седмица, изчислява, че 28-те държави членки на ЕС (включително Великобритания) плюс Норвегия трябва да инвестират между 27,2 и 40,8 милиарда евро годишно през следващите пет до седем години.
Парите трябва да се вложат в създаването на съвместни центрове за анализ на данни и наемане на повече кибер експерти за защита на цифровата инфраструктура от атаки, твърдят анализаторите.
"Докато точните числа са трудни за определяне ... ние оценяваме, че в момента има около 2500-3500 киберексперти в европейските сили", се казва в доклада, като се отбелязва, че "това е само половината от размера на американското кибернетично командване, въпреки че Европа и САЩ са изправени пред сходна среда на кибернетичната заплаха."
Докладът идва на фона на предстоящия бум на военните разходи в Европа. Страните от ЕС все повече се притесняват от военизирането на Русия, а европейските съюзници от НАТО са подложени на силен натиск от президента на САЩ Доналд Тръмп да поемат повече от разходите за защита на континента. Правителството на Тръмп призова всички членове на НАТО да постигнат поставената в Уелс през 2014 г. цел да изразходват 2% от БВП за отбраната.
Анализаторите на Конференцията по сигурността в Мюнхен изчисляват, че 97 милиарда евро "допълнителни средства за отбрана ще бъдат на разположение всяка година, ако всички европейски страни достигнат целта от 2% до 2024 г., което е еквивалентът на два пъти отбранителния бюджет на Обединеното кралство за 2017 година". Това би осигурило достатъчно пари, за да бъдат посрещнати допълнителните разходи за привеждане на военните сили в състояние да са готови за война при днешните условия.
Въпреки това, като се позова на скептицизма сред много съюзници на НАТО за ползите от увеличаването на военните разходи, авторите на проучването добавят, че те "добре съзнават, че макар страните да се движат в тази посока (да постигнат целта от 2%), не всички от тях всъщност ще достигнат до нея".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ